Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.521.810

Sloučení insolvencí partnerů, spojení insolvence druha a družky - lze to?

Odesláno: 
Otevřeno 277 x
1 odpověď
 
S přítelem jsme se dostali do situace, kdy nezvládame splácet své dluhy, když vše zaplatíme, nezůstane nám na živobytí. Žijeme ve společné domácnosti a máme jedno dítě. Oba pracujeme. Dohromady mame příjem cca 40 tisíc a výdaje máme cca na 38 tisíc. Je možné zažádat o společnou insolvenci, když nejsme manželé. Pokud ne, může si přítel zažádat o insolvenci sám, když máme společný trvalý pobyt? Vždy jsme vše platili včas, ale i tak, nám žádná banka nedovolí konsolidaci, partnerové dluhy jsou cca 1 200 000 Kč. Jediná možnost by byla zástava nemovotosti, ale žádnou nemáme. Je nějaká možná situace, jak z toho ven. Předem Děkuji.
 
Pěkný den,

insolvence je pouze pro jednotlivce nebo pro manžele a to z důvodu, že manželé mají společné jmění manželů, což vy s partnerem nemáte.

Můžete zahájit ins. každý sám, ale bude to pro vás dražší. Zkusím nastínit na modelové situaci:

pokud by každý z vás měl čistý příjem 20.000,- Kč
znamenalo by to pro vás, že máte každý nezabavitelnou částku 12.024,- Kč (vyživované osoby = jedno dítě) a na oddlužení by tak mohlo odejít 7.976,- Kč - na oddlužení jde vše nad nezabavitelnou částku, z této částky by odešlo 1.089,- Kč insolvenčnímu správci a 6.887,- Kč na závazky.
Dohromady byste tak hradili (pokud budete mít každý oddlužení zvlášť) 15.952,- Kč

Jako manželé byste měli každý vyšší nezabavitelnou částku o vyživovací povinnost na manžela, což při představovalo (při modelové situaci - příjem 20.000,- Kč) 13.096,- Kč, na oddlužení by tak šlo od každého z vás 6.904,- Kč. -> 13.808. Kč (z toho jde 1633, - Kč insolvenčnímu správci, zbytek na uspokojení věřitelům)

Jak je tedy uvedeno výše, pokud si podáte insolvenční návrh každý zvlášť, odcházelo by vám z "rodinného" příjmu 15.952,- Kč, jako manželé pak 13.808,- Kč

Pro více informací doporučuji obrátit se na bezplatnou dluhovou poradnu, která se zabývá podáváním insolvenčních návrhů, seznam najdete zde: sako. justice.cz