Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.542.676

Dluh na výživném a zaplacení semestru studia dlužníkem - považuje se zaplacení školy za splátku dluhu výživného? Vliv na náklady exekuce.

Odesláno: 
Otevřeno 155 x
1 odpověď
 
Dcera (19 let) 2019 odmaturovala a nastupuje na soukromou vysokou školu.
1 semestr stojí 20 000 Kč. Otci bylo soudem 2013 určené placení výživného ve výši 4000 Kč. Výživné od 1.7. přestal platit, z důvodů, že dcera skončila SS a má si vydělávat na sebe sama. Dcera za ním byla, jestli ji doplatí dluh na výživném a jestli ji přispěje půlkou částky na 1. semester na VŠ. Řekl, ji, že výživné ji platit nebude vůbec, má si vydělávat po škole a na splátku na semester si rozmyslí, jestli ji něco pošle. Momentálně dluh na výživném je 12.000 Kč. Dcera se obrátila na Exekutorskou společnost na vymáhání dlužného výživného, ale otec jí poslal na účet půlku platby za 1. semester a tím pádem vznikul problém. Právník od exekutora tvrdí, že soud to bude považovat jako splátku dlužného výživného a exekuci budeme nakonec platit my a bude ukončena.
Teď nevíme co máme dělat. Otec se nám vysmíval, že pokud se obrátíme na soud, výživné mu sníží, protože má další dítě s družkou v domácnosti.
Máme se obrátit na soud ohledně zvýšení výživného, aby se tam promítlo i školné? Jestli to má vůbec cenu a nesníží mu ho anebo počkat aspoň 2 měsíce až mu dluh opět naroste a dát na exekuci? Mám strach, aby se vše neobrátilo proti nám. Otec dělá šéfkuchaře v hotelu a jeho družka ve školce. Takže příjem nemají malý...
Předem děkuji za odpověď, A.
 
Dobrý den, nemám informace o „Exekutorské společnosti“, ale domnívám se, že jde o pouhou soukromou společnost, která nemá žádné věřejné pravomoce. Pokud má Vaše dcera exekuční titul, tj. soudní rozhondutí o stanovení výživného, nechť podá exekuční návrh kterémukoliv soudnímu exekutorovi (seznam najde na Exekutorské komoře) o úhradu dlužného a dále běžného výživného. Pokud stále navštěvuje vysokovu školu, soud rozhodnutí o určení výživného nezruší. Snížení výživného samozřejmě otec žádat u soudu může, ale do doby rozhodnutí soudu musí platit výživné ve stanovené výši. Doporučuji neotálet a exekuční návrh co nejdříve podat. Otce o tom předem neinformujte, aby neskryl majetek, než bude exekutorem zajištěn. Přeji vše dobré.