Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.517.696

dluhy manžela a insolvence

Odesláno: 
Otevřeno 389 x
1 odpověď
 
Dobrý den, chtela jsem se zeptat jestli je vůbec možné zda by manžel dosáhl na insolvenci když má na fyzickou osobu cca milion dluh ale příjem má teď pouze z podnikání které v únoru 2019 začal, odkoupil si s. r. o. a je jednatelem. Má ji ještě s kamarádem, který je majitel s vkladem, ten se ale bude rušit, protože již být nechce ve firmě. Jde mi o to z čeho by se bral jeho příjem (má zakázky a platí z nich z těch příjmů své lidi a náklady) a případně zda dluhy které má na fyzické osobě exekuce ještě před manželstvím spadnou i na mě? Já jsem od ledna 2018 v insolvenci a nebo nové dluhy když mu přišla exekuce až jsme byly svoji (od srpna 2017), ale dluh byl z minulosti nebo teď pokud nějaké udělá v podnikání? Jde o to ze se možná budeme rozvadet a mám strach aby na mě nespadly jeho dluhy (co měl před manželstvím, nebo si nadělal nové z podnikání) buď teď a nebo jakmile mi skončí moje insolvenci tím ze jsem jeho žena případně byla kdybychom se rozvedly... prý kdyby on šel do insolvence, tak mě stopnou účet a zabaví mi i to, co mi zustava z moji insolvence...snad je to trosku srozumitelné. ale mám velký strach a nechci mít nové dluhy díky němu, ty co mám teď v insolvenci uz jsou diky nemu prave. nechci aby mi skoncila insolvence a pak prisly dalsi exekuce na neho ikdyz spolu uz treba ani nebudeme za ty 3,5 roku kdy mi skonci insolvence. prostě z toho chci vyjít co nejvýhodněji abych už neměla dalsí exekuce nebo tak díky nemu...tak nevím zda rozvest ci nikoliv...zda mu pomuze insolvence, ale aby mu taky neco zustalo z toho podnikani a hlavne me moje vyplata kdyz uz mam ins. aby na me nemohl nikdo uz. zadnou smlouvu pred manzelstvim nemame...dekuji moc
 
Pěkný den,

pokud by šel váš manžel do ins. a má příjem z podnikání, bude mu určena záloha pro oddlužení, a následně bude muset prokázat jaký má reálný příjem, ze kterého mu zůstane nezabavitelná částka.
tzn. odečte si všechny podnikatelské výdaje (zaměstnanci, pojištění, atp) a bude se brát v potaz pouze čistý příjem

K druhé části vašeho dotazu - je trošku zmatený a poměrně nesrozumitelný, nicméně pokud váš manžel vstoupí do insolvenčního řízení, mohou se po skončení jeho ins. řízení (tedy po 5 letech oddlužení) uspokojit věřitelé ve zbytku dluhu po vás. Bude se to týkat těch dluhů, které vznikly po zahájení vašeho ins. řízení do zahájení ins. řízení vašeho manžela.
(pokud se tito věřitelé již nepřihlásili do vašeho ins. řízení)

Znamená to tedy, že pokud by kupříkladu vznikl dluh manželovi v lednu 2019, je tento dluh součástí SJM.
Pokud by manžel vstoupil do ins. řízení a tam uhradí za pět let kupříkladu 80 % závazků, mohou se tito (noví) věřitelé uspokojit ve zbytku dluhu po vás.

Musela byste u případné nové exekuce uvést výhradu - nesouhlas s tímto dluhem, který například vznikl bez vašeho vědomí či souhlasu a podat návrh na zastavení exekuce.

Vaše situace je poměrně komplikovaná, proto doporučuji se v případě potřeby obrátit na bezplatnou právní poradnu ve vašem městě, která se zabývá ins. právem. seznam najdete na stránkách sako. justice.cz