Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.592

Svatba a insolvence, oddlužení, osobní bankrot

Odesláno: 
Otevřeno 391 x
1 odpověď
 
Chceme se2020 s přítelkyní brát a potřebovali bychom pomoci.
Já mám insolvenci, která jede 2017-2019.
Přítelkyně má jednu exekuci, kterou pravidelně splácí ale nemá možnost ji doplatit jednorázově.
Potřebovali bychom poradit jak zabezpečit majetek atd. , aby to neohrozilo mou insolvenci a náš majetek. Nejsme majiteli nemovitosti bydlíme v pronajatém bytě.
Děkuji
 
Dobrý den,

co se týče vaší insolvence - pokud se oženíte, zvýší se vám nezabavitelná částka o jednu vyživovanou osobu navíc, tedy budou splátky do oddlužení nižší (pokud nejsou splátky zajištěné darovací smlouvou), je tedy třeba počítat s tím, že musíte stále hradit tak, aby bylo uhrazeno alespoň 30% závazků přihlášených do ins. řízení.

Co se týče exekuce vaší partnerky, doporučuji sepsat dohodu mezi vámi dvěma, že její dluhy budou výhradně její a nebudou spadat do společného jmění majetku.

Ze zákona vyplývá, že dluhy, které vytvořil jeden z manželů PŘED manželstvím, může exekutor postihnout/vymáhat u druhého jenom do výše podílu SJM, který by získal v případě rozdělení SJM.

v praxi to znamená, že by exekutor mohl na polovinu dluhu postihnout například váš bankovní účet nebo mzdu. Proto doporučuji sepsat zmíněnou dohodu, kterou byste se mohli v případě sporu bránit