Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.415

Stavební firma - omítky

Odesláno: 
Otevřeno 131 x
1 odpověď
 
Dobrý den,

stavíme rodinný domek a nechali jsme si zhotovit od jedné firmy omítky. Podepsala jsem objednávku v dubnu 2019. Dohoda byla, že úhrada proběhne v hotovosti, bez dokladů. Proběhly práce a my jsme zaplatili hotově bez dokladu celou částku tj. 150 tis. Kč na konci června. Protože jsme laici, tak až následně jsme zjistili, že práce nebyly provedeny, tak jak měly a odhalili jsme se zedníkem nedostatky - nedodělky, praskliny, poškození nových oken - nedostatky bych mohla vypisovat na celou stránku). Našli jsme si jinou firmu, která nedostatky odstranila. Původní firma se neustále vymlouvala atd. , takže bylo jasné, že práci nedokončí. V polovině července jsem napsala původní firmě email, ve kterém jsem vyčíslila nedodělky a požádala o vratku cca 20 tis. Kč. Výsledkem je, že firma mi odpověděla, že vše provedli dokonale, a že mi v příloze emailu zasílají fakturu na 150 tis. Kč, kterou vedou jako neuhrazenou.

Jsem si vědoma, že při spolupráci s tou to firmou jsme udělali několik chyb. Ale byla to naše první externí firma na stavbě, takže jsme neměli žádné zkušenosti. Jaké problémy můžou s touto firmou nastat? Hrozí mi např. exekuce za "neuhrazenou" fakturu? Nebo se můžu bránit tvrzením, že jsem peníze předala osobně za přítomnosti třetí osoby tj. ale můj přítel? V případě neuhrazení faktury mi nabíhá nějaké penále, i když není na faktuře ani v objednávce vyčísleno? Musí mi nejdříve např. exekutorská firma vyzvat k úhradě faktury bez navýšení o penále a poplatky exekutora nebo může přímo zahájit exekuci?

Předem děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, dluh je vymáhán soudním exekutorem na základě tzv. exekučního titulu, tj. soudního rozhodnutí, apod. Z Vašeho popisu případu není jasné, zda máte hradit nějaký dluh či nikoliv. Rozhodně Vám doporučuji obrátit se na právníka z řad advokátů, který Váš případ analyzuje a doporučí další postup (http://www.advokatikomora.cz).