Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.443.279

Po ukončení insolvence je stále dlužník

Odesláno: 
Otevřeno 252 x
1 odpověď
 
Dobrý den. moje matka před rokem úspěšně dokončila osobní bankrot. problem je že na bytě ji zůstal asi 30.000 dluh ve fondu nájemníků. teď ji přišel přeplatek za vodu 5600 ale ten ji nebyl vrácen z důvodu dlužné částky která byla v řízení při insolvenci. v době insolvence přeplatky normálně dostala a nyní je nedostane. Musela jen podepsat papír že přeplatek dostala a který byl přepsán na dluh, problém je že Niny díky tomuto manévru nemá nárok na příspěvek na bydlení jelikož kvůli tomuto přeplatku nemá nárok. Tento fond ji odmítl zasklít i balkon ktere před půl rokem zasklívala firma pro celý vchod tzn. 24 bytu (kromě tedy bytů mé matky) ...

Jak je možné že při splácení v insolvenci dostali nějaké ty procenta a teď to chtějí znovu a celé??? Že je nezajímá že byla v insolvenci a dluh chtějí.

Děkuju za odpověď
(Pokud možno co nejdříve, kvůli doplatků na bydlení)

S pozdravem Řeháková
 
Pěkný den, pokud tento dluh vznikl před podáním insolvenčního návrhu, měla být pohledávka přihlášena a uspokojena v insolvenčním řízení.
V takovém případě je vaše matka osvobozena od jejího hrazení. V případě, že by si ji (majitel bytu, správce, .) nárokoval u soudu, jeho žaloba by byla z výše uvedených důvodů zamítnuta.

Nicméně i přes to, že vaše matka úspěšně splnila oddlužení, neznamená to, že dluhy zanikají (jsou pouze nevymahatelné). Pokud by tedy dobrovolně dluh uhradila, je to její svobodná vůle.
Samozřejmě může nesouhlasit se započtením přeplatku na dlužnou částku z výše uvedených důvodů.

Bohužel, pokud se jedná o nájem ve státním bytě, tam jsou vedeni nájemníci jako dlužníci i když splnili oddlužení, nicméně neuhradili městu 100% pohledávky (dluh na nájmu, službách, .).

Doporučuji zvážit všechny možnosti. Pokud se jedná o městský (státní) byt, budou vést vaši matku jako dlužníka, mohlo by se tedy stát, že ji kupříkladu neprodlouží nájemní smlouvu.