Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.546.630

ukončení insolvence mojí dcery

Odesláno: 
Otevřeno 151 x
3 odpovědi
 
dobrý den,

mojí dceři bylo před 5-ti lety umožněno oddlužení se zárukou úhrady splátek prostřednictvím mě. Dcera v té době byla na mateřské dovolené s druhým synem.
vše probíhalo v pořádku a nyní v 8/2019 bude doplacena poslední splátka. Správce chce nyní doložit za 5 let všechny příjmy, které měla po celou dobu, to ale nemáme. Doložila jsem mu již zaslané vyčíslení mateřské za loňský rok daň. přiznání - museli jsme daně které jí Fú zaslal, vrátit.
dcera je se syny samoživitelka, přítel zemřel před narozením druhého syna a bydlí ve společné domácnosti s námi.

prosím, jak postupovat při dokládání příjmů, které nyní po nás ins. správce požaduje? Nemělo by to být jeho povinností hlídat výdělek, který byl vázán na její RČ, a to i v případě brigád? dcera měla před cca 2 lety brigádu, a nyní již nemá na nikoho spojení a to ani na jejich tehdejší účetní. Na počátku byla navíc pouze na mateřské, a to do věku 4 let druhého syna. Prakticky jsme ji spíše sami živili.

děkuji za pomoc, jak postupovat, když doklady nemám, ins. správce mi napsal, že dle § 412 ins. zákona máme tuto povinnost. Já si ale našla, že dle ins. zákona jsme to měli dělat:
předložit (insolvenčnímu správci, soudu a věřitelskému výboru) 2x ročně (k 15. 3. a 15. 9.) přehled svých příjmů za uplynulých 6 kalendářních měsíců – musíte tedy zaslat své výplatní pásky a podobné dokumenty.

poradíte nám, co s tím mám dál dělat, nyní, kdy je již vše u konce?

děkuji
Pánková Ingrid
 
Dobrý den, domnívám se, že pokud jste insolvenčnímu správci zasílali (resp. vaše dcera) 2x ročně přehled příjmů, mělo by být vše v pořádku.

Pokud si dcera podává pravidelně jednou ročně daňové přiznání, poskytla bych mu tyto dokumenty, dále výpis z Úřadu práce, který vyplácí rodičovský příspěvek.

Nicméně pokud vaše dcera uhradila v insolvenčním řízení alespoň 30%, dokládala pravidelně 2x ročně své příjmy, mělo by být vše v pořádku. Insolvenční správce by tuto povinnost stanovenou § 412 ins. zákona neměl po dlužníkovi vyžadovat až po uplynutí 5 let. Zároveň pokud by insolvenční správce shledal porušení povinností ze strany dlužníka, měl by tuto skutečnost oznámit soudu mimořádnou zprávou o plnění oddlužení (např. kdyby zatajila příjem a insolvenční spr. by o tom dozvěděl), a neodkládat řešení až na konec insolvenčního řízení.
 
dobrý den,

nic jsme insolvenčnímu správci po celou dobu nedokládali. chtěl jenom na začátku její příjmy - mateřská a jinak nic. to po nás chce až nyní zpětně za celé období 5-ti let, což nyní nemůžeme doložit. daň. přiuźnání nemá, jelikož byla na té mateřské a až po 4 roce druhého syna začala brigádně pracovat.

co s tím?
 
Dobrý den, povinnost dlužníka v insolvenčním řízení je mj. dokládání příjmů insolvenčnímu správci každého půl roku. Pokud tedy dcera nic nedokládala během insolvenčního řízení, doporučuji dokumenty sehnat (od zaměstnavatelů, dávky z ÚP), aby nebylo její oddlužení zrušeno pro neplnění povinností.

Insolvenční správce měl povinnost po vaší dceři tyto dokumenty vyžadovat každého půl roku. Nicméně bych se raději "nehádala" a snažila se je doložit.