Počet stránek ve webu: 43.110


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.402.047

Snížení splátek v insolvenci

Odesláno: 
Otevřeno 367 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
od 06/2018 jsem v insolvenci. Celkem mám dluh 493 335 Kč. Pobírám invalidní důchod 3. st. 8 365 Kč, ze kterého mi sráží 1 290 Kč. S matkou mám darovací smlouvu na 3 500 Kč/měs. Takže splácím 4 790 Kč/měs. To je zhruba 59% z původní částky. Chtěl bych se zeptat, kdo má tedy nárok na těch 30% o kterých se všude mluví a píše a jestli je nějaká možnost snížení splátek. Nepracuji, platím drahé léky a pomůcky a já ani rodina už na to nemáme. Zeptal bych se insolvenční správkyně, ale ta je na druhém konci republiky a nekomunikuje.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
Podle platné právní úpravy do 31.5.2019 musel dlužník prokazat, že bude v oddlužení schopen uhradil ALESPOŇ 30% svých závazků. Nikomu se tedy nevypočítává 30% závazků, pouze se musí (resp. Muselo) ověřit při sepíšu navrhu, že bude dlužník chopen plnit alespoň na 30%.
Předpokládám, že darovací smlouvu jste musel sepsat, abyste tedy plnil na ALESPOŇ 30%. Pokud vám výše závazků klesla (např. Z důvodu, že se nepřihlásili všichni věřitelé) nebo se vám zvýšil Inv. Důchod, může být předpokládaná míra plnění vyšší (tedy i 59%).
V oddlužení vám bude zůstávat vždy pouze nezabavitelná částka, vše nad tuto částku si bere insolvenční správce.

Pokud je tedy dle zprávy insolvenčního správce "předpokládaná míra plnění" vaše oddlužení 59%, můžete zrušit (výpovědí dárce) darovací smlouvu. Obzvlášť pokud si fakticky insolvenci hrsdize sám a matka vám dar ze smlouvy neposkytuje. Nicméně nezapomeňte, že vaše plnění v insolvenci musí být stále alespoň 30%.
Doporučuji obratit se na organizaci poskytující bezplatné právní poradenství v oblasti insolvenčního práva, popř. Na advokáta, kteří by mohli pomoci s jednáním v této věci. Vaše jednání může soud, resp. Insolvenční správce, posoudit jako nepoctivý záměr, protože v oddlužení by mělo jít primárně o uspokojení věřitelů v co nejvyšší míře.