Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.526.878

Předčasné splacení insolvence před 5letou lhůtou - co bude dál?

Odesláno: 
Otevřeno 92 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Mám měsíční příjem 26.000 Kč a dlužím 160.000 Kč. Teď mi strhávají přes 12000Kč, tak jak to probíhá když to budu mít splacené dřív než za 5 let? Ukončí mi insolvenci nebo to rozpočítají na těch 5 let? A mám ještě dotaz kdo platí insol. správce? já mu poslala zvlášť 1089 Kč a doslechla jsem se, že by si to měl strhnout ze zabavené finanční částky, tak mám mu to dál posílat?
Děkuji vám za odpověď.
 
Dobrý den,

insolvenční správce by si měl strhávat ze mzdy vše nad nezabavitelnou částku, a z této (strhnuté) částky uspokojit i svoji odměnu, tedy 1089, - Kč. Tak by Vám tedy měla zůstat nezabavitelná částka, ze které už nejste povinna správci cokoliv zasílat.

Pokud máte takto relativně "nízký" celkový dluh, a lze tedy předpokládat, že uhradíte v oddlužení 100% závazků, bylo možné v návrhu na povolení oddlužení požádat o nižší splátky, tak abyste plnila oddlužení 5 let a hradila nižší splátky. Pokud jste ovšem v návrhu tento požadavek neuvedla, bude Vám strháváno dokud se neuhradí celková částka přihlášených pohledávek, tedy 100%. Ve Vašem případě by při srážce 12.000,- měsíčně mělo být oddlužení splněno přibližně za 15 měsíců.