Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.540.423

Snížení splátek v insolvenci

Odesláno: 
Otevřeno 731 x
1 odpověď
 
Dobrý den,

V listopadu 2015 mi bylo povoleno oddlužení formou splátkového kalendáře.
Pevná částka srážky byla na základě mého tehdejšího příjmu stanovena na 12.000,- Kč.
Tato srážka byla prováděna ze mzdy a následně z peněžité pomoci v mateřství od prosince 2015 do července 2017.
Poté mi po nástupu na rodičovskou dovolenou bylo uloženo dočasně platit pouze odměnu insolvenčnímu správci ve výši 1.089,- Kč s ohledem na výši příjmu z rodičovského příspěvku a vzhledem k tomu, že dítě vychovávám sama. V té době jsem předpokládala, že nastoupím do zaměstnání v září 2019, a v tomto smyslu jsem informovala insolvenčního správce i soud.
Můj nástup do zaměstnání byl nicméně podmíněn přijetím mojí dcery do mateřské školy.
Vzhledem k současné situaci a narození v únoru 2017 bude nicméně dcera přijata do MŠ až od září 2020. Musela jsem si tedy rodičovskou dovolenou prodloužit až do srpna 2020, rodičovský příspěvek se mi tak ještě snížil.
Tuto skutečnost jsem oznámila insolvenčnímu správci, který mi doporučil poslat na soud žádost o snížení měsíční splátky s ohledem na nastalou životní situaci a aktuální příjem v okamžiku, kdy moje současné plnění je na 31%.
Bohužel jsem však od soudu dostala obratem vyjádření, že trvají na původním usnesení soudu, a pokud se situace nezlepší do konce roku 2019 bude soud jednat o možném zrušení insolvence.
Splnění podmínek by pro mě v současné době dle vyjádření soudu obnášelo zaplatit do uplynutí 60 měsíců insolvence, tzn. do prosince 2020 ještě 204.500,- + odměnu IS.
Při mém současném příjmu z rodičovského příspěvku ve výši 5.400,- Kč (plus 3.200,- Kč výživné a 800 Kč přídavek na dceru) nejsem schopná tuto podmínku splnit.
Jsem přesto schopná až do konce insolvence platit odměnu IS, eventuelně i jinou přijatelnou splátku, přestěhovali jsme se s dcerou k rodičům, náklady na bydlení už po snížení rodičovského příspěvku nebyly v našich silách. Udělám zkrátka maximum, co bude v mojich silách, aby insolvence, která byla řádně plněna, nebyla kvůli nastalé životní situaci rok před koncem zrušena.
Odvolání proti usnesení soudu bohužel není přípustné, existuje však přesto nějaká možnost, jak ještě jednou soud požádat o úpravu splátek, eventuelně s ohledem na současnou životní situaci, 19 měsíců do uplynutí insolvence a na plnění nad 30% prominutí zbytku dluhu?
Předem děkuji za Vaši odpověď.
S pozdravem
L. K.
 
Dobrý den,

aby nedošlo ke zrušení vašeho oddlužení, doporučuji vyhledat subjekt, který Vám pomůže sepsat řádné vyjádření k soudu, pomůže komunikovat s insolvenčním správce. Buď se můžete obrátit na advokáta nebo na organizace, které poskytují bezplatné právní poradenství v oblasti insolvenčního práva.

Bez nahlédnutí do insolvenčního rejstříku bohužel nedokážu přesně sdělit, jak by mělo vyjádření na soud vypadat. Nicméně pokud je předpokládaná míra plněná alespoň 30%, měl by soud přihlédnout k vaší situaci, pokud zvládnete hradit alespoň odměnu insolvenčnímu správci.