Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.519.146

Živnostník v insolvenci - povinnosti předání dokladů insolvenčnímu správci

Odesláno: 
Otevřeno 167 x
1 odpověď
 
Jsem živnostník v insolvenci 11/2018-04/2019. Živnost mám na elektro práce, jedu paušálně 80% výdaje a 20 %výdělky. Tudíž přiznávám pouze 20% příjmu. Ale faktury mám za celý rok asi na 600.000 Kč. Insolvenční správce mi ale tvrdí, že musím v insolvenci přiznávat 100% výdělků. Chce po mně všechny účtenky za výdaje a nestačí mu pouze soupis mých výdajů.
Jako živnostník uplatňujíci 80% výdajů nemám ale tuto povinnost dokládat výdaje uctenkami apod. Proč to po mně chce ins. správce? Platím již půl roku pravidelně 10tis. měsíčně, ale mám pocit že mě chce správce oholit co nejvíc. Je možné že ke zdanění dávám pouze 20% výdělku, ale správce tvrdí, že splátku insolvence počítá že 100% výdělku? A má právo po mě chtít účtenky na vše, když jako živnostník tuto povinnost nemám? Předem moc děkuji za odpověď.
S úctou Drozda Rostislav
rostadr@seznam.cz
 
Dobrý den,
pokud vám bylo oddlužení již schváleno, průběh schváleného oddlužení plnění splátkového kalendáře probíhá stejně jako u FO.

Pokud uplatňujete výdaje paušálně, a tedy nevedete evidenci výdajů (neevidujete výdaje podnikatele). Paušál obsahuje všechny uplatnitelné výdaje a slouží ke stanovení daňového základu pro daň z příjmu Fyzické osoby. Takto vypočtený příjem by měl sloužit pro účely srážek v oddlužení.

K orientačnímu výpočtu daňové povinnosti a zjištění příjmu odkazuji na Kalkulačky daní a odvodů pro OSVČ 2019 – výpočet daně z příjmů za rok 2018 dostupné na internetu