Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.534.074

Neplacení výživného v insolvenci

Odesláno: 
Otevřeno 2967 x
1 odpověď
 
Můj bývalý manžel má od 07/2018 schválenou insolvenci formou splátkového kalendáře. Do insolvence má zahrnuté mimo běžného výživného i dlužné výživné na našeho syna, za které byl 11/2017 odsouzen k trestu odnětí svobody na 5 měsíců s podmínečným trestem na 20 měsíců, což vyprší letos (2019) v červenci. Od 10/2018 mi platí prostřednictvím insolvenčního správce pouze běžné výživné. Každý měsíc je však částka jiná, ale v průměru jde o cca 80% z celkově stanovené částky výživného. Mimo to se však stihl za dobu, než byla insolvence schválena a než začal insolvenční správce nějaké výživné posílat, zadlužit na dalším výživném a to za 12 měsíců (od 10/2017 do 09/2018). Celkově mi tedy dluží výživné za 24 měsíců. Insolvenční správce mi tvrdí, že víc peněz bývalý manžel neposílá a po odečtení své provize posílá zbývající částku. Chtěla bych se tedy zeptat, jak je možné, že soud insolvenci nezastaví, když nedochází ke splácení dle splátkového kalendáře a zda hrozí bývalému manželovi odnětí svobody, když dle trestního rozsudku nedošlo uhrazení dluhu? A je trestné, že neposílá celkovou výši výživného? Jak se mohu bránit? Bojím se, že když se zeptám přímo u insolvenčního soudu, soud insolvenci zastaví a nebude mi chodit ani běžné výživné. Moc děkuji za Vaši odpověď.
 
Dobrý den,

výživné je přednostní pohledávka a musí být uhrazena ve 100 % výši, a to pouze, pokud je hradit z čeho, záleží tedy na příjmu otce.

Neplacení výživného na dítě je trestným činem a chválené oddlužení na tom nic nemění. Pro více informací ohledně trestního práva prosím směřujete Váš dotaz na sekci práva trestního.

Po odečtení nezabavitelných částek z čisté mzdy bude veškerý zbývající příjem dlužníka nad tuto částku přednostně použit ke splacení dlužného výživného, a to do té doby, než bude dluh uhrazený v plné výši. Teprve poté začne být ze srážek spláceno průběžné měsíční výživné a ostatní dluhy.

Když dlužník přestane v průběhu insolvence dosahovat dostatečných příjmů, hrozí mu zrušení oddlužení. Stejně tak v případě, že nebude řádně plnit podmínky oddlužování a svou vyživovací povinnost.

Po skončení insolvenčního řízení by bylo třeba vymáhat výživné exekučně nebo pomocí trestního oznámení.

Můžete informovat insolvenční soud a insolvenčního správce o tom, jaké výživné otec dluží. Insolvenční soud zváží, jak celou situaci řešit.