Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.528.093

Ponechat dlužníky v oddlužení

Odesláno: 
Otevřeno 616 x
1 odpověď
 
Dobrý den. Rodičům bylo povolena insolvence v roce 04/2016. V roce 07/2012 byl na mne převeden dům darovací smlouvou a ins. správce napadl darovací smlouvu pro její neucinnost a domohl se navrácení majetku zpět do maj. podstaty a následné zpenezeni, které mu soud povolil. V roce 07/2018 jsem rodičům daroval 840000 aby celou insolvencni vyplatili a nedošlo tak ke zpenezeni domu. Ins. správce si chtěl nárokovat odměnu 9%z darované částky, která mu byla Vrchním soudem zamítnutá a nařídil prerozdelit peníze věřitelum, šlo o nezajistene věřitele. V 03/2019 došlo k přerozdeleni a ve zprávě pro krajský ins. soud stojí že dlužníci mají 100%, splněno v 35 měsíci oddlužení ale žádá soud ponechat dlužníky nadále v oddlužení. Moc tomu nerozumím, k vyplacení věřitelů mu stačilo 700023Kc. Cekal jsem ze podá návrh na ukonceni celé insolvence a ukončení splátek z důchodu a zaměstnání. Místo toho se chce odvolat k Nejvyššímu soudu a nárokovat odměnu z darované částky. Jsou kroky, které ins. správce podniká správné?
 
Dobrý den,
podání odvolání je procesní krok, který právní řád insolvenčnímu správci dává a je jen na něm, zda je využije anebo nikoliv.
Pokud však již jednou Nejvyšší soud rozhodl o tom, že odměna ve výši 9 % z darované částky správci nenáleží, jsou nižší instance povinny se tímto rozsudkem řídit, takže další procesní obrana insolvenčního správce bude s největší pravděpodobností zamítnuta s tím, že ve věci již bylo rozhodnuto.