Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.537.509

dědic v exekuci

Odesláno: 
Otevřeno 1260 x
3 odpovědi
 
Dobrý den. Kamarád a jeho sestra jsou dědicové, zemřel jim otec, ale kamarád je v exekuci. Co se dá dělat, aby exekuce nepostihla i jeho zděděný majetek? Jedná se o 1/2 domku. A jak exekutor zjistí, že on dědí? Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, dědic v exekuci je poměrně velký problém. Soudní exekutor se zpravidla o dědickém řízení dozví od notáře, který věc vyřizuje, a tudíž bude očekávat nabytí majetku. Pokud se tak stane, majetek dědice zajistí pro exekuci. I kdyby však dotčený notář exekutora neinformoval (nemusí), pokud se jedná o nemovitost, exekutor její nabytí či podílu na ní zjistí z katastru nemovitostí. Při jednání u notáře mohou dědicové uzavřít dohodu v tom smyslu, že dědictví nabyde jen jeden (ten, který není v exekuci), avšak pokud se to soudní exekutor dozví, bude pravděpodobně informovat oprávněného, který může soudně vymáhat podíl dědice v exekuci, kterého se vzdal, po dalším z dědiců, v čemž by byl patrně úspěšný. Výběr z uvedených možností pak závisí na účastnících dědického řízení.
 
Dobrý den, manželce nyní od listopadu 2018 do března 2019 zemřeli oba rodiče a zůstal po nich byt. Její bratr je 50 % dědicem, ale je v exekuci. Může exekutor prodat byt i když je manželka 50 % dědičkou bez exekucí a nechtěla by ho prodat? A jak postupovat v případném prodeji, aby manželka nepřišla o svou částku z dědictví? Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, soudní exekutor může zajistit a zpeněžit pouze majetek dlužníka, tj. v tomto případě ½ spoluvlastnický podíl bratra Vaší manželky na dotčeném bytu, její ½ podíl zůstane nedotčen. Vaše manželka se může zúčastnit dražby a jako spoluvlastník má předkupní právo. V dalším Vám doporučuji informovat se u soudného exekutora, který ½ podíl zajistil (zajistí) a bude dražit.