Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.535.764

Probehla drazba a podani insolvence,ve stejny cas.

Odesláno: 
Otevřeno 879 x
17 odpovědí
 
6.3.od 11.00h do 12.12h probehla drazba bytu rodicu. v 11.36h advokat poslal zadost o insolvenci. pre drazbou jsme exekutora info. , ze zadame o oddluzeni. soud mel tech. problemy. trvalo nez zadost o oddluzeni prijal a misto po 2h, az za 4h vyvesil zadost rodicu v insolvencnim rejstriku. soud pak poslal omluvu emailem, ze meli techn. problemy. vse jsme poslali exekutorovi, at to ma podlozene. teď nevime, zda je drazba platna nebo zda mame cekat na rozhodnuti insol. soudu nebo insol. spravce, az nam bude pridelen. mame strach, ze nas ze dne na den vyhodi na ulici. je zakonna lhuta na vystehovani? lze zadat exekutora ci kupce bytu, at nam nejhur pocka s vystehovanim. dekujeme predem za odpoved. Klusovi
 
Dobrý den, pokud došlo k dražbě až po podání insolvenčního návrhu, nemělo by být k usnesení o příklepu přihlíženo, neboť po zahájení insolvenčního řízení nelze exekuci provést (tj. ani dražit). Pokud tomu tak je doporučuji povinnému podat proti usnesení o příklepu odvolání. Na další postup se informujte u insovenčního správce, kterého rodičům přidělí insolvenční soud, jeho jméno nalzenete v insolvenčním rejstříku pod spisovou značkou řízení Vašich rodičů (stačí i zadat jméno), více na https://isir.justice.cz/isir/common/index.do; pokud by dražba proběhla dle zákona, je třeba vyklidit nemovitost po dohodě s vydražitelem (není žádný časový limit). Pokud bude částka dosažena vydražením vyšší než vymáháný dluh včetně nákladů a dluhů dalších věřitelů přihlášených do dražby, vrací se tento přeplatek po právní moci usnesení o rozvrhu rozdělované podstaty.
 
Dobry den. je nejaka pravni moznost napadnout problehlou drazbu, kde doslo k priklepu ale jeste vse nenabylo pravni moci a jake oduvodneni musim mit, abych mohl napadnout drazbu nebo jsou nejake moznosti, ze mi stimto problemem pomuze insol. spravce? kdyz doslo k casove kolizi, tzn. , ze probihala drazba, v prubehu drazby byla odeslana zadost o oddluzeni manzelu, pak az doslo k priklepu. soud misto do 2h, tak az po 4h vyvesil v insol. rejstriku info. o zadosti o oddluzeni manzelu. dane usneseni o priklepu k drazbe, jeste nenabylo pravni moci? nabyti pravni moci znamena, ze dokument musi prevzit vsichni zucastneni, tzn. oba manzele ne jen jeden a az pak bezi 15denni lhuta k odvolani? myslime si to spravne? dekujeme za jakoukoliv odpoved.
 
Dobrý den, lze napadnout usnesení o udělení příklepu z důvodu, že dražba neproběhla dle zákona (ust. § 336k odst. 4 o. s. ř. : „Odvolací soud usnesení o příklepu změní tak, že se příklep neuděluje, jestliže v řízení došlo k takovým vadám, že se odvolatel nemohl zúčastnit dražby, nebo jestliže byl příklep udělen proto, že při nařízení dražebního jednání nebo při provedení dražby došlo k porušení zákona. Ze stejných důvodů změní odvolací soud i usnesení o předražku. Ustanovení § 219a se nepoužije. “). Odvolání lze poslat do 15 dnů od nabytí právní moci, avšak pro každého účastníka končí lhůta individuálně, podle data, kdy si odvolání převzal – právní moc se určuje dle toho účastníka, který si převzal dokument nejpozději. Odvolání doporučuji podat s odůvodněním, které uvádíte, tj. kolize obou dotčených řízení. Insolvenční správce má zájem vést insolvënční řízení, tudíž v jeho osobě pomoc příliš neočekávejte. Případně se obraťte na pomoc právníka z řad advokátů (http://www.advokatikomora.cz)
 
Zdravim. manzel prevzal na poste dopis o usneseni o priklepu, byl jako posledni ze vsech zucastnenych. od toho momentu bezi teda 15denni lhuta na odvolani? to odvolani jsme podali k exekutorovi a ke Kraj. soudu. jaka he lhuta do kfy Kraj. soud rozhodne tak ci onak a to rozhodnuti soudu, se dozvime doporucenym dopisem od daneho soudu? a az pak, jak sozd rozhodne o nasem odvolanim, zacne bezet lhuta 15denni na vystehovani, tak jak nam zdelil ecekutor? jsme vsak v kontaktu s kupcem naseho bytu, takze zalezi jak my se snim domluvime? dekujem za odpoved.
 
Dobrý den, odvolací lhůta běží ode dne následujícího od převzetí rozhodnutí, každý účastník má na podání opravného prostředku 15 dní, poslední den musí být opravný prostředek nejpozději podán k přepravě poště, zaslán datovou schránkou, doručen osobně na soud (k soudnímu exekutorovi). Odvolací soud na rozhodnutí lhůtu nemá, obvykle však v uvedeném typu případu rozhodne během 3 – 4 měsíců. Dotčené rozhodnutí soudu bude všem účastníkům řízení doručováno do vlastních rukou, s možností náhradního doručení, tj. bude doručeno, i pokud si rozhodnutí dotyčná osoba na adrese trvalého bydliště nepřevezme. Lhůta k vystěhování neexistuje (asi jste nemluvili s exekutorem, ale pouze s vykonavatelem), pokud Krajský soud potvrdí příklep, musí ještě vydražitel doplatit nejvyšší podání. Až potom by se měl měl s Vámi spojit vydražitel ohledně dohody s Vámi o termínu vystěhování. Pokud jste s ním v kontaktu, tím lépe, na všem se lze dohodnout.
 
Moc dekujeme za Vasi velmi podrobnou odpoved. velmi nam pomohla si srovnat informace, ktere jsme dosud nastradali. jste osoba na spravnem miste a pomahata lidem v krizove situaci. za to vam moc dekujeme. mame jen 1snad posledni dotaz? Tzn. , ze exekutorovi i kraj. soudu jsme poslali odvolani o usneseni o priklepu a teď exekutor napsal manzelce zda se vyjadri k memu podanemu odvolano i priklepu, to musi ucinit zena do 5dnu. pak to exekutor preposila asi ke Krajskemu soudu a ten rozhodne, jak jste psala za 3-4mesice. do te doby, nez soud rozhodne o nasem odvolani, zustavame v nasem byte, az pak soud rozhodne, tak pak vydrazitel musi doplatit zbytek ceny za vydrazeny byt. pak bezi 15denni lhuta na vystehovani i pres to, ze jsme s kupcem v kontaktu, takze domluva jen na nas a vydrazitelem, exekutor do toho nema co mluvit.
 
Dobrý den, děkuji za Vaši chválu, jsem ráda, že Vám poradna pomáhá. Vaše manželka se k Vašemu odvolání vyjádřit může, ale nemusí (5 dní je krátká doba, standardně se poskytuje alespoň 10 dní), exekutor odvolání a případné vyjádření přepošle k rozhodnutí Krajskému soudu (tromu se odvolání posílat nemusí, ale chyba to není). Do doby doručení rozhodnutí Krajského soudu, kterým příklep buď potvrdí nebo zruší, se z bytu stěhovat nemusíte a ani tak nečiňte, neboť nevíte, jak věc dopadne. Dokonce v extrémním případě Krajský soud nemusí rozhodnout vůbec, pokud vyhodnotí, že se jedná o postup, který by byl v rozporu s insolvenčím zákonem (bohužel toto nelze postavit na jisto, každý Krajský soud si příslušná ustanovení zákona vykládá jinak). Pokud by se to stano, musel by exekutor dražbu zcela zrušit. Přeji Vám, ať soud rozhodne správně. Pokud by však příklep potvrdil, domlouvejte se dále přímo s vydražitelem, vystěhování není již věc soudního exekutora.
 
Jeste 1 moc dekuju za okamzitou odpoved. Takze tak ci onak se krajsky soud vyjadri zda je usneseni o priklepu platne nebo ne, nebo je vse v rozporu s insolvencnim zakonem, kdyz jsme jiz v insolvencnim rizeni a sve vyjadreni posle soud i nam doporucene! takze do doby nez soud rozhodne, tak my, vydrazitel i exekutor nic nenadelame a musime cekat, na rozhodnuti soudu. jeste jednou dekujeme za pomoc. budeme doporucovat vasi poradnu, vsem kdo to bude potrebovat. diky bohu, jeste existuji lide a instituce, kteri pomahaji nezjistne. po letech starosti a bojovani s urednim statnim aparatem jsme neverili, ze jeste nekdo pomuze i poradi. dekujeme
 
Naši poradnu Vaše slova velice těší, děkujeme!
 
Chceme chce jeste zeptat. mame umoznit vydraziteli aby si mohl prohlednout byt nebo mu mame zdelit, ze jsme podali odvolani o usneseni o priklepu ke Kraj. soudu i exekutorovi a musime teda vsichni cekat, az jak rozhodne prislusny soud o plstnosti ci neplatnosti priklepu v drazbe? a uz jste napsala, tak doba rozhodnuti byva obvykle 3 az 4mesice, tzn. ze do te doby my, vydrazitel i exekutor musime cekat na rozhodnuti soudu a nikdo nas nemuze k nicemu tlacit? dekujeme za odpoved
 
Dobrý den, vzhledem k tomu, že dosdu není postaveno na jisto, zda je nemovitost vydražena či spadá do majetkové podstaty v insolvenčním řízení, informujte o podaném odvolání vydražitele s tím, že další kroky budou činěny teprve po vydání rozhodnutí Krajského soudu, resp. nabytí právní moci tohoto rozhodnutí. Do té doby by na Vás vydražitel neměl vyvýjet tlak, mohl by se dopustit potušování domovní svobody, apod.

 
Manzel podal odvolani o usneseni o priklepu a exekutor zazadal, abych se ktomu odvolani vyjadrila ja do 5prac. dni. to znamena, ze teď vse exekutor posle ke krajskemu soudu, ktery bude ve lhute cca. 3az 4mesice resit o nasem odvolani. o vysledku rozhodnuti, nas soud bude info. doporucenym dopisem? po rozhodnuti soudu zacne bezet lhuta 15denni k vystehovani. ktomu vse jeste resi insol. soud, po podani a nyni uz schvalenemu oddluzeni manzelu, takze tak ci onak musime cekat, jak vse dopadne a zdelit vydtaziteli se musi pockat do rozhodnuti soudu. dekujeme za odpoved
 
Dobrý den, Vaše manželka se k Vašemu odvolání vyjádřit může, ale nemusí (5 dní je krátká doba, standardně se poskytuje alespoň 10 dní), exekutor odvolání a případné vyjádření přepošle k rozhodnutí Krajskému soudu (tromu se odvolání posílat nemusí, ale chyba to není). Do doby doručení rozhodnutí Krajského soudu, kterým příklep buď potvrdí nebo zruší, se z bytu stěhovat nemusíte a ani tak nečiňte, neboť nevíte, jak věc dopadne. Dokonce v extrémním případě Krajský soud nemusí rozhodnout vůbec, pokud vyhodnotí, že se jedná o postup, který by byl v rozporu s insolvenčím zákonem (bohužel toto nelze postavit na jisto, každý Krajský soud si příslušná ustanovení zákona vykládá jinak). Pokud by se to stano, musel by exekutor dražbu zcela zrušit. Přeji Vám, ať soud rozhodne správně. Pokud by však příklep potvrdil, domlouvejte se dále přímo s vydražitelem, vystěhování není již věc soudního exekutora.
 
Krajsky soud rozhodne tak za 3 az 4, mesice od doby, kdy obsrzi od exekutora nami podane odvolani o priklepu v drazbe. jak soud rozhodne, to nam zdeli sam soud doporucenym dopisem a to rozhodnuti soudu nabyde pravni moci, az si vsichni zucastneni prevezmou rozhodnuti daneho soudu. a az potom zacne bezet lhuta 15denni k vystehovani, pokud soud nase odvolani o priklepu nezna jako opodstatnene.
 
Dobrý den,

insolvenční řízení se zahajuje dnem, kdy insolvenční návrh dojde věcně příslušnému soudu. Se zahájením insolvenčního řízení se spojují tyto účinky: výkon rozhodnutí či exekuci, která by postihovala majetek ve vlastnictví dlužníka, jakož i jiný majetek, který náleží do majetkové podstaty, lze nařídit nebo zahájit, nelze jej však provést.

Provedení exekuce znamená dovršení samotné realizace, tedy faktické postižení majetku na nějž byl dříve vydán exekuční příkaz majetku. Smyslem uvedeného je ochrana majetku patřícího do majetkové podstaty a zabránění uspokojení pohledávky dlužníkem a ostatními věřiteli. Ve Vašem případě exekuce prodejem nemovitých věcí byla provedena dražbou.

K rozhodnutím a opatřením přijatým při provádění výkonu rozhodnutí nebo exekuce v rozporu s omezením podle právě uvedeného se v insolvenčním řízení nepřihlíží. Je-li to nezbytné k naplnění účelu insolvenčního řízení, může insolvenční soud kdykoli i bez návrhu pozastavit vykonatelnost nebo odložit právní moc rozhodnutí nebo opatření přijatých při provádění výkonu rozhodnutí nebo exekuce v rozporu s uvedeným omezením; může také zakázat přijetí rozhodnutí nebo opatření připravovaných při provádění výkonu rozhodnutí nebo exekuce v rozporu s uvedeným omezením. Proti rozhodnutí insolvenčního soudu mohou podat odvolání účastníci řízení o výkon rozhodnutí nebo exekučního řízení; těmto osobám, jakož i orgánu nebo osobě, která rozhodnutí nebo opatření při provádění výkonu rozhodnutí nebo exekuce přijala nebo připravovala, se rozhodnutí insolvenčního soudu podle věty druhé doručuje zvlášť.

Bylo by vhodné co nejdříve informovat insolvenční soud nebo insolvenčního správce k čemu došlo a že žádáte o oddlužení.

Nedoporučuji se vystěhovat z bytu do té doby, než se k věci vyjádří insolvenční soud.

Jen pro informaci je třeba dodat, že obecně i v případě insolvence lze přijít o nemovitost, poku je nemovitost tzv. zajištěna. Pak se zajištěný věřitel uspokojí prodejem nemovitosti.
 
O. k. moc dekuju za podrobne informace a vystvetleni. jen chceme vedet, kdyz jsme podali odvolani k priklepu drazby a exekuror chtel, at se kmemu odvolani vyjadri i manzelka, coz provedla, tak a teď vse exekutor posle na kraj. soud a ten rozhodne tak za 2az 4mesice? jak soud rozhodne tak o vysledku se dozvime formou dopor. dopisem. az pak muzeme resir, zda a kdy se musime vystehovat, pokud se domluvime s vydrazitelem na podminkach co a jak. dekujeme za odpoved.
 
Dobrý den, vzhledem k tomu, že dosud není postaveno na jisto, zda je nemovitost vydražena či spadá do majetkové podstaty v insolvenčním řízení, informujte o podaném odvolání vydražitele s tím, že další kroky budou činěny teprve po vydání rozhodnutí Krajského soudu, resp. nabytí právní moci tohoto rozhodnutí. Do té doby by na Vás vydražitel neměl vyvýjet tlak, mohl by se dopustit porušování domovní svobody, apod.