Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.521.466

Exekuce a blokace účtu

Odesláno: 
Otevřeno 638 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěl bych informaci ohledně zablokovaného účtu exekutorem. Mám exekuci, zaměstnavatel mi provádí srážky ze mzdy a OSSZ mi provádí srážky z invalidního důchodu a zbytek invalidního důchodu mi posílá na zablokovaný účet Požádal jsem exekutora o odblokování účtu, abych mohl pokrýt své životní náklady. Bylo mi řečeno, že věřitel odblokování zamítl. U České spořitelny kde mám účet mi tímto vznikla další pohledávka, proto že si Česká spořitelna nemůže strhnout poplatky za vedení účtu. Banka mi oznámila, že po 3 měsících mi zruší účet.


Moje výplata 12 405, -Kč
Srážka Exekuce 3 063, - Kč
Zůstatek 9 342, - Kč
Náklady na bydlení činí - 8 670, - Kč (nájemné, plyn, elektřina)
Zůstatek na životní potřeby 672, - Kč

Můj částečný invalidní důchod činí 6 473, - Kč
Srážka exekuce z důchodu 1 086, - Kč
Celkem 5 387, - Kč

Tím, že mi nechtějí odblokovat účet mi zůstává měsíčně na pokrytí životních nákladů jen 672, -Kč. Potřebuji informaci jak tuto situaci řešit a jestli je možnost podat žádost na částečné uvolnění účtu pro výběr zbývající části důchodu.
Předem děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, Vámi popsanou životní situaci zákon dosud bohužel neřeší, exekutor může provádět exekuci oběma způsoby zároveň bez ohledu na příjmy dlužníka a jeho případnou finanční tíseň. Váš účet exekutor pravděpodobně neodblokuje. Jediná možnost je domluvit se s ČSSZ a nechat si zasílat zbytek invalidního důchodu složenkou.