Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.360

insolvence a příjmy nad rámec pravydelných příjmů

Odesláno: 
Otevřeno 641 x
5 odpovědí
 
Dobrý den, jsem osvč, v insolvenci od září 2017 mám soudem stanovenou pravidelnou splátku. můj dotaz zní zda jsem povinný poslat insolvenčnímu správci daňový bonus na mé 3 děti, který mi vyšel z daňového přiznání za loňský rok, nebo jestli si ty peníze můžu ponechat. díky
 
Dobrý den,
daňový bonus je mimořádný příjmem a ten jste povinen vydal insolvenčnímu správci.
Nadto mnoho poučených správců daně kontroluje, zda je daňový subjekt v insolvenci a pokud je, odesílá takový přeplatek rovnou insolvenčnímu správci na účet majetkové podstaty.
 
Dobry den vstupuju do insolvence a insolvenční správce mi posla dopis abych ho kontaktoval a chce po me jakousi splátku 1000Kč.
Momentálně mi zůstává zživotni mim. muže po me chtít správce takovou splátku??? Samozřejmě že mi můj zaměstnavatel strhává pro správce.
 
Dobrý den,
domnívám se, že nejde o žádnou splátku, ale o zákonem stanovenou zálohu na náklady insolvenčního správce ve výši 1.089,00 Kč měsíčně, kterou jste povinen hradit správci od měsíce, ve kterém byl soudem zjištěn Váš úpadek.
Tato povinnost je Vám mj. dána usnesením insolvenčního soudu, kterým byl zjištěn Váš úpadek.
 
Dobrý, den, múj syn je v insolvenci asi 2roky a 5 mesicu. Byl na lekařske prohlidce, kde zjistili, že mu selhavaji ledviny, takže brzy bude muset na dyalyzu a tim padem přijde o praci. Jak se v takovem případé postupuje, protože na splatky asi 22000Kč, ktere stanovil soud, nebude mit.
Dekuji za odpovéď
Přeji hezky den
 
Dobrý den,
v tomto případě je vhodné požádat soud o přerušení insolvenčního řízení, které soudy v takovýchto případech umožňují, právě s odkázáním na zdravotní stav dlužníka, kdy není reálně možné při takovéto diagnóze nyní vykonávat takovou výdělečnou činnost jako v době, kdy takové zdravotní problémy neměl.
V odůvodněných případech může soud stanovit k žádosti dlužníka i nižší než zákonnou srážku ze mzdy, právě s ohledem na zdravotní stav dlužníka; na tento postup však není právní nárok a závisí zcela na rozhodnutí soudu.
I v případě, kdy by syn v oddlužení neuhradil zákonem požadovaných 30 % pohledávek, je možné, že jej soud osvobodí od placení jejich zbytku z důvodů předvídaných v ust. § 415 insolvenčního zákona.