Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.443.841

neplacení výživného-otec v insolvenci

Odesláno: 
Otevřeno 697 x
1 odpověď
 
Dobrý den, otec dítěte neplatí na syna od r. 2012. Od r. 2014 je v insolvenci, na výživném dlužil přes 220. tis. Kč. Část výživného insolvenční správce zaplatil, ale stále je dluh na výživném přes 90. tis. Kč a stále narůstá, přitom syn je teprve žákem ZŠ. Insolvenční správce uvedl, že již nic na výživné zaplaceno nebude. V r. 2015 jsem na otce dítěte podala trestní oznámení, soud ho však zprostil návrhu na potrestání, že nebylo prokázáno, že by měl jiný příjem nebo majetek, který by zatajil insolvenčnímu správci. Insolvenční správce však sám v r. 2016 podal na dlužníka trestní oznámení pro krácení věřitelů, kdy tento byl zaměstnán po celou dobu insolvenčního řízení a zaměstnavateli nepředložil zápočtový list ani mu nesdělil, že je na jeho osobu vedeno insolvenční řízení. Nevím si už rady, jak a kde se mám dovolat práva dítěte na výživné, jehož potřeby neustále rostou? Syn se s otcem ani nestýká. Děkuji Vám za odpověď.
 
Dobrý den,
v tomto případě Vám bohužel nejsme schopni efektivně pomoci.
Pokud je na otce vedeno insolvenční řízení, výživné hradí insolvenční správce přednostně, ovšem pouze pokud je z čeho. Pokud do majetkové podstaty neplynou z příjmů otce žádné finance, insolvenční správce logicky výživné nehradí a toto narůstá.
V tomto případě Vaší aktuálně jedinou možnou obranou je podat trestní oznámení pro trestný čin zanedbání povinné výživy, které prokazatelně nehradí. Bohužel ani tímto nemusíte docílit toho, že otec výživné hradit začne.
Pokud bude insolvenční řízení ukončeno, podejte následně návrh na exekuci a v případě, kdy má otec syna řidičský průkaz a aktivně řídí, požádejte soudního exekutora, aby vydal exekuční příkaz pozastavením řidičského oprávnění – toto na některé otce funguje.