Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.447.803

Promlčecí lhůta po 10 letech?

Odesláno: 
Otevřeno 526 x
3 odpovědi
 
Dobrý večer, mohla bych se zeptat ak dám námitku, že dluh je po splatnosti (promlčecí lhůta), a dlh se skutečně promlčí, tak se znovu (nebo nepokračuje) narůstání toho samého dluhů? Jednoduše řečeno jestli je dluh po promlčecí době úplně zrušen a nehrozí zase další penále a exekuce? Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, po uplynutí promlčecí doby je dluh promlčen, ale nezanikne. To znamená, že dlužník může v případě žaloby u soudu vznést námitku promlčení a žaloba bude zamítnuta. Pokud námtiku promlčení nevznese, žaloba bude (při splnění dalších podmínek) úspěšná.

 
Zdravím, k té promlčecí lhůtě
Když mám exekuce a je to tedy déle než deset let. Tak po te době, už jako že nebudu v registru? Nebo ano? Předem diky za odpověď. D
 
Dobrý den, dokud jsou proti Vám vedeny exekuce, promlčecí lhůta ohledně dotčeného dluhu se staví a dále neběží, tj. 10 let nemůže uplynout. S vedením Vaší osoby v Centrální evidenci exekucí či v nějakém jiném, neficiálním registru dlužníků však institut promlčení nijak nesouvisí. Jako dlužník budete registrována minimálně po dobu, dokud svůj dluh nesplatíte. Pro Vaši informaci, jediným oficiálním registrem dlužníků v exekuci je Centrální evidence exekucí vedená Exekutorskou komorou ČR; z ní bude Váš případ vymazán, pokud dluh splatíte. Jiné registry jsou soukromé a zálaží na provozovateli, jaké údaje a jak dlouho o dlužnících vede.