Počet stránek ve webu: 43.110


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.403.691

Založení s.r.o. dlužníkem v exekuci - jak ochránit majetek před exekutorem?

Odesláno: 
Otevřeno 680 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
přítel bydlí u mě v domě, kde mám já zatím nájemní vztah, on tu žádný právní vztah nemá. A navíc má dluhy a exekuce z podnikání, které neřeší a trvalý pobyt má na městském úřadě 100 km odtud.
Do budoucna by měl být dům můj a to na základě darovací smlouvy. Mohl by si a po jaké době přítel nárokovat například podíl z domu, pokud by byl můj, kdyby se odstěhoval jinam? A pokud po jaké době? A popřípadě, jak bych mohla takovému případnému nárokování já zabránit? Je fakt, že mi občas pomáhá v domě a nebo na zahradě. Přispíval mi předloni částkou 2000 Kč a to i bydlí a má i stravu.
Dále bychom měli spolu podnikat. On by si založil své sro. A do společné firmy by vstupovala jeho firma jako jeden jednatel a já jako druhý jednatel. Je možné, aby se dala taková firma ochránit před exekutorem, pokud by byl on jednatel jak své firmy, tak jednatel v naší společné firmě? Nebo je pro mě výhodnější podnikat na sebe a on jako tichý společník? Samozřejmě, že i on chce mít své jisté, co se týká financí. Chci se zeptat, co by bylo pro mě nejlepší.
Děkuji. P.
 
Dobrý den, Váš přítel u Vás bydlí na základě Vaší vzájemné dohody (a předpokládám, že i dohody s pronajímatelem) a pokud dům dostanete do svého vlastnictví na základě darovací smlouvy, budete vlastník Vy a Váš přítel si nemůže nárokovat žádný podíl a to ani pokud Vám pomáhá či přispívá. Pokud má Váš přítel exekuce (i) z podnikání, nabízí se otázka, zda s takovým člověkem podnikat. Jeho podíl v jeho společnosti (s. r. o.) bude nebo spíše již je exkeutorem obstaven, což se dá zjistit na obchodním rejstříku (http://www.justice.cz) a nakládat s takovou společností dlužník nesmí. Pokud založíte s přítelem novou společnost, opět jeho podíl na ní spadne do exekuce. Pokud Váš přítel již nyní neplatí dluhy, není příliš pravděpodobné, že se to do budoucna změní. Doporučuji Vám rozmyslet si, zda skutečně s takovým člověkem chcete jakýmkoliv způsobem podnikat, abyste následně sama nenesla dluhy z budoucího podnikání s ním.