Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.682

Zahajovací insolvenční řízení - strach z věřitelů volajících i 20x denně

Odesláno: 
Otevřeno 625 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
jsem v zahajovacím insolvenčním řízení. Než se to dostane na soud, jak mám postupovat? Jednat s věřiteli, když volají 20x denně a píšou zprávy že chtějí splátky?
Co jim říct aby dali pokoj.
Nevím jak dál, jsem psychicky na dně.
Bojím se chodit domů.
 
Dobrý den,
netuším bohužel co ve Vašem pojetí znamená „zahajovací insolvenční řízení“; platí, že insolvenční řízení zahájeno je anebo není.
Pokud jste prostřednictvím zpracovatele na soud ještě návrh na povolení oddlužení nepodal, nezbývá Vám než se obrnit trpělivostí. Věřitelé, kterým dlužíte a nesplácíte, Vás logicky urgují, což by jejich místě dělal asi každý.
 
Oslovil jsem společnost zabývající se insolvencí, dodal jsem veškeré dokumenty a zaplatil jsem poplatek a již cekam týden a ještě to nepodali ani do advokátní kanceláře. Nevim jak dlouho může trvat vyřízení.
 
Dobrý den,
nedokážeme odhadnout, jak dlouho může jakékoliv vyřízení trvat, každopádně platí, že insolvenční návrh za dlužníka mohou zpracovat pouze advokát, notář, soudní exekutor (pokud proti dlužníkovi nebo jeho manželu nevede exekuční řízení), insolvenční správce anebo akreditovaná osoba (která má příslušné povolení Ministerstva spravedlnosti a jejichž seznam najdete na webu https://sako.justice.cz/) a
Osoba, která za Vás sepsala a podala návrh, si pohledávku na odměnu musí přihlásit do insolvenčního řízení jako pohledávku postavenou na roveň pohledávkám za majetkovou podstatou (pohledávky z této skupiny se v insolvenčním řízení uspokojují v plné výši kdykoliv po rozhodnutí o úpadku) a nesmí úhradu žádat přímo po dlužníkovi.
Více k tomuto tématu najdete na webu Ministerstva spravedlnosti: https://insolvence.justice.cz/sepisovatele-navrhu/