Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.443.978

Exekuce a vznesení námitky promlčení

Odesláno: 
Otevřeno 472 x
3 odpovědi
 
Dobrý den.
Mám dvě otázky. Dlouhodobě pracuji a bydlím v zahraničí. V důsledku neodhlášení se ze systému jsem se stal dlůžníkem u VZP. Dluh byl předán exekuci. Jelikož je mé bydliště evidováno na MÚ a obálku od soudu si mohu vyzvednout jen osobně, exekutor mě po mnoha letech usilovného pátrání vyhledal přes adresu příbuzné, aby mi sdělil, že neznalost zákona neomlouvá a za blbost se platí. Mnohonásobně navýšenou pohledávku z blbosti jsem splatil ke konci loňského roku. Po měsíci od splacení je i po urgenci stále V CEE.
1. otázka tedy je; existuje nějaká lhůta, která exekutorovi stanovuje, jak dlouho smí být případy evidovány na výše zmíněném serveru? A také musí-li je tam evidovat?
2. otázka souvisí s další exekucí v CEE. Má jinou spisovou značku soudu i exekutora. Vyrozumění o zahájení exekuce bylo vydáno v květnu 2008. Nevím, zda třeba nejde o součást již splaceného dluhu VZP, která byla v péči jiného exekutora. Komu vlastně dlužím tam uvedeno není. A pokud vím, v ČR jsem si žádné peníze nepůjčil. Peněžitá povinnost skoro 70000, jak uvádí dokument, je vzhledem k dlužné částce 19.000 Kč podle mě neadekvátní. Proto uvažuji o vznesení námitky promlčení. To je vlastně můj hlavní dotaz. Musím před tím kontaktovat exekutora, nebo ji stačí poslat soudu elektronicky a počkat na odpověď.
A stačí jako důvod uvést, že krádež, byť státem chráněná je ošklivá, necivilizovaná věc?
A ještě mám prosím jednu související otázku, nesouvisející s vámi a tak ji zřejmě nezodpovíte. Mám-li zřízenou elektronickou schránku na czech pointu, pošlou mi poštu automaticky, alespoň státní instituce tam? V zemi, kde nyní pracuji je díky podobné službě občanům prakticky vyloučené, abych se o špatném parkování dozvěděl třeba až po osmi letech od pana exekutora. Děkuji vám za přečtení i za případné odpovědi. Připište prosím sazbu, nebo částku, jakou mám poslat na účet. Rád bych přispěl za kvalifikovanou pomoc. S úctou VZ
 
Dobrý den, 1. exekutor lhůtu nemá, ale měl by tak činit v rámci ochrany práv účastníků řízení bezodkladně; v CEE je zákonem stanovena povinná evidence exekucí, 2. , nejdřív doporučuji si u exekutora zjistit, o jaký dluh se jedná a následně činit další kroky; promlčení lhůta v exekuci neběží, 3. do datové schránky občana orgány veřejné moci zasílají zásilky přednostně, musí mít však např. nastavenu funkci přijímání zpráv, jinak se do datové schránky doručit nedá a orgán veřejné moci hledá jinou cestu.
 
Zdravím prosím Vás mohu podat návrch na insolvenci na mého dlužníka Děkuji za odpověd
 
Dobrý den,
podání tzv. věřitelského návrhu je možné.
Musíte však v insolvenčním návrhu prokázat mnohost dlužníků věřitele (tedy že má více věřitelů než jen Vás). Zároveň je takto podaný insolvenční návrh spojen se složením zálohy na náklady insolvenčního řízení ve výši 10 000, - Kč, pokud je dlužní fyzickou osobou. Záloha se nehradí pouze v případě, kdy je dlužník Vaším bývalý zaměstnavatelem a jedná se tak o dluh z titulu neuhrazené mzdy či odstupného).
V tomto ohledu doporučuji kontaktovat advokáta, který Vám se sepsáním insolvenčního návrhu pomůže a situaci s Vámi bude schopen podrobně konzultovat. Seznam advokátů naleznete zde: http://vyhledavac.cak.cz