Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.519.815

Ukončení insolvence po 5ti letech - průběh, postup ukončení

Odesláno: 
Otevřeno 2887 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
mám dotaz ohledně ukončení insolvence po uplynutí doby 5 let. Míra uspokojení věřitelů bude cca 50%. Můj dotaz se týká postupu a průběhu ohledně "ukončení insolvence". Insolvenční správce mne informuje automaticky, po uplynutí 5ti let a zažádá soud o "prominutí zbylých dluhů" nebo je očekávaná z mé strany nějaká účast (sepisování žádostí, apod.) Zajímá mne, co konkrétně se bude dít po uplynutí doby 5 let. Mockrát děkuji za odpověd!
 
Dobrý den,
pokud bylo oddlužení řádně plněno a věřitelé budou uspokojen alespoň co do výše 30 % jejich pohledávek, není třeba, abyste se účastnila jakéhokoliv aktivního jednání s insolvenční správkyní.
Insolvenční správce je povinen neprodleně poté, kdy je uzavřen 60. měsíc trvání oddlužení, soudu podat Zprávu o splnění oddlužení, ve které navrhuje, aby Vám ne/bylo přiznáno osvobození od placení zbytku dluhu.
Od 01.07.2017 již dlužník není povinen sám žádat písemně soud, aby mu bylo osvobození přiznáno, ačkoliv osobně doporučuji žádost o osvobození od placení zbytku dluhů soudu ke konci 60. měsíce oddlužení zaslat; ověřený podpis na žádosti není třeba.
 
Dobrý den, mám dotaz ohledně zrušení důchodového spoření v době insolvence. Mám pevně určené splátky 6600, - Kč měsíčně. Kdybych zrušil důchodové spoření, budou peníze poslány mě, nebo rozděleny mezi věřitele? Děkuji za odpověď
 
Dobrý den,

ohledně zrušení důchodového spoření během insolvence bych byla opatrná.
z § 412 odst. 1, písm. b) Insolvenčního zákona vyplývá, že hodnoty získané dědictvím, darem a z neúčinného právního úkonu, jakož i majetek, který dlužník neuvedl v seznamu majetku, ač tuto povinnost měl, vydat insolvenčnímu správci ke zpeněžení a výtěžek, stejně jako jiné své mimořádné příjmy, použít k mimořádným splátkám nad rámec splátkového kalendáře."

Je tedy velmi pravděpodobné, že by tuto částku insolvenční správce použil jako mimořádnou splátku do oddlužení. A to i vzhledem k ust. 229 isnolvenčního zákona, dle kterého má po schválení oddlužení dispoziční oprávnění s majetkem dlužníka insolvenční správce.