Počet stránek ve webu: 43.141


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.509.228

Vliv placení nájmu za byt na výši splátek insolvence, oddlužení, bankrotu

Odesláno: 
Otevřeno 1259 x
3 odpovědi
 
Dobrý den.
Jsem v insolvenci. Bydlel jsem s matkou v bytě zdarma. To jsem i sdělil správci, že nájem neplatím. Nebyla to chyba? nejsou proto splátky ještě vyšší? Oddlužení mi vychází zatím 30,25 procent.
V lednu jsme se nepohodli a matka se odstěhovala. V červnu 2018 mi sdělila, že byt pronajme, nebo jí budu platit já. Dala mi podepsat nájemní smlouvu. Tu jsem podepsal, nemám kam jít. S placením nájmu mi pomáhá bratranec. Nevím, zda jsem to měl nahlásit správci. Nyní si chci požádat o příspěvek na bydlení. Ten by chodil na účet matky. Nájem platím já, nebo bratranec osobně matce. Doklady mám.
Na sociálku bych měl nyní doložit doklady o platbách za nájem od července do září. Pokud správce zjistí tyto platby, i když já je ve skutečnosti neplatil, co to pro mě znamená? . Je potřeba darovací smlouva od bratrance? nebo jak bych měl nyní postupovat? Musím vše hlásit správci?
 
Dobrý den,

jelikož neměníte korespondenční adresu, mám za to, že v tuto chvíli není třeba nic insolvenčnímu správci hlásit.

Potřeba bude pouze nahlásit, že pobíráte příspěvek na bydlení. Tuto informaci si správce pouze zaeviduje, jelikož příspěvek na bydlení je sociální dávkou a tuto není možné v rámci insolvenčního řízení postihovat.

Ohledně dřívějšímu sdělení správci, že jsem v té době žádný nájem nehradil, by na výši splátek nemělo žádný vliv.
 
Dobrý den, když jsem v insolvencí můžu si zažádat o příspěvek na bydlení když jsem před insolvencí na něj neměla nárok? Předem děkuji za odpověď
 
Dobrý den,

ano, požádat o něj můžete, probíhající insolvence nebrání sama o sobě nepřiznání tohoto sociálního příspěvku.
Samozřejmě však musíte splňovat veškeré předpoklady pro jeho přiznání, což je plně v dikci Úřadu práce.