Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.546.024

Notářský zápis dluhu a převod úvěru na manželku předluženého manžela - lze to?

Odesláno: 
Otevřeno 602 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych Vás požádat o radu týkající se notářského zápisu. V době manželství v roce 2016 jsme si vzali úvěr na barák. Vzhledem ke špatné platební morálce (manžel si napůjčoval peníze, což vedlo až k exekucím) byl s námi sepsán notářský zápis dle § 71b "notářského řádu" spolu s § 274 písm e) občanského soudního řádu a §40 odst. 1 písm. d) exekučního řádu.
V současné době jsme rozvedeni a já splácím celý úvěr sama, manžel ho odmítl platit.
Moje otázka směřuje k tomu, že bych chtěla převzít oficiálně celý úvěr + si vzít úvěr nový, abych mohla manžela vyplatit v souvislosti s vypořádáním SJM. Potřebovala bych vědět, zda z důvodu rozvodu je možné s úvěrem pracovat i přes to, že je sepsán notářský zápis platný až do 4/2021.
Děkuji mockrát za odpověď, pomoc a ochotu, V.
 
Dobrý den, pokud jste s bankou (jiným věřitelem) sepsali notářský zápis s přímou vykonatelností, jak vyplývá z Vašeho dotazu, je zřejmé, že úvěr je veden na Vás oba a oba ho máte splácet, přičemž rozvodem se nic nemění, pokud nejste vypořádáni. Chcete-li se vypořádat tak, že Vy budete splácet úvěr (a zřejmě za to budete mít nemovitost), je třeba se s určitostí domluvit s věřitelem, který s Vámi notářský zápis sepsal. Pokud bude souhlasit s Vaším řešením, pak nebude problém notářský zápis změnit. Do té doby však zůstane v platnosti ten původní a úvěr musíte (měli byste) splácet oba, v opačném případě bude proti Vám oběma zahájena a vedena exekuce.