Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.523.422

Splácení dluhů osobám blízkým mimo insolvenci a změna splátek insolvence s rozdělením na 5 let

Odesláno: 
Otevřeno 464 x
3 odpovědi
 
Dobrý den, mám schválenou insolvenci splatkovym kalendářem a uhradim 100% všech závazků do cca srpna 2019. Chtěl bych se zeptat, zda je možnost nějak těch 100% rozprostrit na celých 5 let. Jde mi o to, že dluzim peníze rodině a přátelům s kterými nemám sepsanou žádnou smlouvu a tudíž nejsou přihlášení ani do insolvencniho řízení.
Z peněz které mi měsíčně zbydou (9300) nezvladnu pomalu ani já vyzit natož abych mohl platit nějaké výše uvedené dluhy.
Vím že jde požádat soud o změnu výše splátek, ale musím k tomu mít nějaké odůvodnění (vyšší nájem atd.), ale bohužel žádné takové odůvodnění nemám.
Nechci se vyhnout placení závazků, chci zaplatit veškeré své dluhy, ale těžko přátelům vysvětlím, že peníze uvidí až za rok. Je prosím vás nějaké řešení?
Předem děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
předně do žádného podání soudu neuvádějte, že zároveň splácíte jakékoliv dluhy své rodině, neboť se jedná o trestný čin zvýhodnění věřitele.
Pokud srážkami ze mzdy uhradíte 100 % pohledávek v kratším horizontu než 60 měsíců, požádejte písemně soud o stanovení fixních srážek v takové výši, abyste i tak uhradit 100 % svých pohledávek nejpozději za 60 měsíců trvání oddlužení.
Jako odůvodnění použijte náklady na bydlení, dopravu do zaměstnání, jídlo apod. se zdůrazněním, že věřitelé i tak budou uspokojeni stoprocentně. Soud by takovému návrhu mohl vyhovět (avšak nemusí).
Výši navrhované fixní srážky konzultujte se svým insolvenčním správcem.
 
Dobrý den, moc děkuji za rychlou odpověď. : -) Je mi jasné, že do žádosti o fixní mesicni splátky nesmím uvést jako důvod splácení závazků u přátel. Je to pro mě dost tíživá situace, protože většina z mých přátel o insolvenci ani neví a nechápou, proč jim nemůžu vrátit peníze, když mám příjmy kolem 28 000 čistého měsíčně.
Ještě dvě otázky:
A) Stačí do návrhu uvést pouze heslovite zvýšení životních nákladů (nájem, energie, doprava do práce) nebo musím doložit nájemní smlouvu? Jelikož žádnou nájemní smlouvu nemám. : -/
B) Lze alespoň přibližně říci, jakou má takovyto návrh u soudu na úspěch?

Ještě jednou vám chci poděkovat. Jste opravdu super!
 
Dobrý den,

v prvotní žádosti se domnívám, že postačí uvést jen heslovitě náklady. Pokud bude soud žádat další doklady a informace, tak si je od Vás písemně vyžádá.
Reálnou možnost úspěchu takového návrhu si nedovolím odhadnout, ale jelikož byste tímto postupem nikoho nepoškodil a věřitelé by byli 100% uspokojeni, domnívám se, že k takovému návrhu se vyjádří kladně i insolvenční správce a návrhu by soud mohl vyhovět.