Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.845

Použití deponované částky na dřívější splacení insolvence - lze to?

Odesláno: 
Otevřeno 550 x
1 odpověď
 
Dobrý den. Byla mi schválena insolvence s první splátkou od 25.10.2018. Celková výše dluhu je 215 000 Kč. Během vyřizování insolvence mi zaměstnavatel deponoval již 140 000 Kč. Dá se tato deponovaná částka použít na dřívější splacení insolvence? Při srážkách, které soud zadal, bych měla mít insolvenci splacenou již za rok, ale kdybych použila deponovanou částku, tak již v únoru 2019, i když v rozhodnutí je schválení insolvence na dobu 5 let. Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
jelikož tyto deponované srážky náleží Vám, resp. máte k nim plné dispoziční oprávnění, můžete s nimi libovolně nakládat, tedy je i použít jako mimořádnou splátku. Vaší mzdové účtárně také můžete dát pokyn, aby částku vyplatili insolvenčnímu správci napřímo.
Pouze doporučuji informovat insolvenčního správce po poukázání částky na bankovní účet majetkové podstaty informovat o tom, že se jedná o mimořádnou splátku; při takovéto částce by insolvenční správce prověřoval, zda se např. nejedná o mylnou platbu a zda jde opravdu o plnění ve prospěch Vašeho oddlužení.
Ohledně délky trvání oddlužení platí, že oddlužení trvá 60 měsíců anebo dobu kratší, jsou-li věřitelé 100% uspokojeni. Ve Vašem případě tak dojde ke splnění oddlužení v rámci jednoho roku, jak uvádíte.