Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.534.176

Exekuce na 60.000 Kč a rodičovská dovolená - dlužník majitel rodinného domu, hrozí exekuční prodej bytu, domu, nemovitosti?

Odesláno: 
Otevřeno 402 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
dostala jsem se do složité finanční situace. Mám na sebe hypotéku a několik bankovních i nebankovních půjček. Na ty nebankovní mi hrozí exekuce, zkoušela jsem se s nimi domluvit na splátkovém kalendáři ale marně.
Měsíčně zasílám aspoň nějakou částku, abych dluh ponižovala. Jsou to celkem 3 půjčky u každé v hodnotě 20.000 Kč.
Chtěla jsem se zeptat jak probíhá exekuce a zda by bylo možné ji splácet měsíčně. V
druhém případě kdybyvh chtěla vstoupit do insolvence je nějaká možnost, abych nepřišla o rodinný dům RD který mám v osobním vlastnictví?
Jsem na rodičovské dovolené příjmy mám cca 10.000 Kč
Je nějaká možnost jak mi pomoct a nepřijít o dům?
Děkuji za odpověď M. B.
 
Dobrý den, exekuce je vedena exekutorem na celý majetek povinného způsoby, které předvídá zákon (postižení, účtu, srážky ze mzdy a jiných příjmů, prodej nemovitosti, apod.) ; tyto způsoby exekutor aplikuje zpravidla všechny najednou. Plnění splátkového kalendáře je dobrá vůle exekutora a není to provádění exekuce, tj. výše uvedené způsoby bývají se splácením dle splátkového kalendáře kombinovány. V insolvenčím řízení se dluhy splácejí zpravidla formou splátkového kalendáře, avšak je-li ve vlastnictví dlužníka zastavená nemovitost, tato je k pokynu zástavního věřitele přihlášeného do insolvenčního řízení prodána vedle těchto splátek a uspokojuje se z z ní onen zástavní věřitel (např. banka, u níž má dlužník hypoteční úvěr). Ve Vámi uváděném případě bude záležet na výši Vašich dluhů a schopnosti je splácet v exekuci (exekucích). Pokud budete schopna hradit dluhy ve větší míře, nemovitost by zpeněžena být nemusela, neboť jde až o krajní případ řešení exekuce. V insolvenčním řízení záleží na zajištěném věřiteli, jak jsem uvedla. Další možnost by byla nemovitost (i s hypotékou) prodat, dluhy umořit a ze zbytku si případně pořídit jiné bydlení.