Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.517.539

Dluhy manžela z manželství a insolvence manželky, která o dluzích nevěděla - jak donutit exmanžela splácet?

Odesláno: 
Otevřeno 633 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
obracím se na Vás kvůli své velmi dobré přítelkyni. Tato osoba žila několik let s manželem, který se během manželství obrovsky zadlužil, aniž by o tom věděla.
Poté se rozvedli a za ní začali chodit exekutoři atd. Byla jí povolena insolvence. Její exmanžel nic neplatí, je trvale hlášen na úřadu a vlastně jakoby neexistuje, není dohledatelný.
Nicméně ona ho již několikrát viděla, např. jak si užívá na koupališti atd. Je “vysmátý”.
Má přítelkyně je v invalidním důchodu (nejvyšší stupeň) a měsíční insolvenční splátla tento důchod dokonce převyšuje. Opravdu není možné tuto situaci řešit jinak? Dohledat exmanžela a přimět jej splácet dluhy, které udělal v manželství?
Moc Vám děkuji za pomoc.
 
Dobrý den,
pokud Vaše přítelkyně požádala o povolení oddlužení a soud její oddlužení schválil, jakékoliv jiné řešení je pro nadbytečné, když závazky za věřiteli v rámci insolvenčního řízení uznala.
I pokud by kdokoliv manžela dohledal, nic to nemění na situaci, že dluhy vznikly za dobu trvání manželství. Součástí společného jmění manželů jsou i dluhy, které kterýkoli z manželů za trvání manželství nabyl, kromě těch, které se týkají majetku, jenž náleží jednomu z manželů, a to v rozsahu, který přesahuje zisk z tohoto majetku, nebo dluhů, jež převzal jeden z manželů bez souhlasu druhého, aniž se přitom jednalo o obstarávání každodenních potřeb rodiny. Dluhy vytvořené při běžném životě manželů jsou tedy většinou dluhy společné.
Obranou přítelkyně tak v souladu s § 732 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník, mohlo být zaslání písemného nesouhlasu věřitelům, ve kterém uvede, že s úvěrem (půjčkou aj). nikdy souhlas nedala a přesahovalo to poměry obvyklé SJM; tuto obranu však přítelkyně evidentně nepoužila a v tuto chvíli už nemá možnost ji uplatnit.