Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.848

Hyperocha (přeplatek) u exekutora - jak využít pro ostatní exekuce u dalších exekutorů?

Odesláno: 
Otevřeno 935 x
3 odpovědi
 
V červnu 2016 mě byla vydražena stavba (odhad 2.312.000 Kč) pro dluh 130.000 Kč. Vydražitel nedoplatil ve lhůtě doplatek vydražené stavby (dražba byla na 1.161.000 Kč) a dal dražbu k soudu, že byla stavba předražená.
06/2017 vydražitel dostal od soudu novou 30 denní lhůtu, aby částku do 1.161000 Kč doplatil. To se taky stalo. Exekutorský úřad 12/2017 vyplatil v té době mé exekuce. Naivně jsem si myslel, že zbytek peněz (hyperochu) dostanu na svůj účet. Jenže exekutor mi peníze nevyplatí, jelikož jsem podle něj stále vedený v centrálním registru exekucí.
2018 mi začali strhávat z platu, invalidního důchodu, zablokovali bankovní učet, poněvadž mi přichází od exekutorských úřadů, které byli vyplaceny z dražby stavby různé tisícové nedoplatky. Takže mě v Brně leží cca 200.000 Kč, které mi nechtějí poslat. Na druhé straně mě strhávají peníze z výplaty. Což se mi zdá hodně nelogické a pro moji osobu zvyšování úroků a nákladu u exekučních úřadů.
Myslím si, že je to děláno účelově aby mě ždímali co to dá. Už jenom když jsem nesplatil půjčku 500.000 Kč mi byl exekutorem K. z Brna vyměřen roční úrok do zaplacení 22%!!! To znamená že když jsem měl třetí rok zaplaceno cca 75% stále jsem platil úrok 22% z padesáti tisíc. Jsem si vědom, že dluhy se musí platit, ale toto je zlodějna!

Děkuji za vaši reakci
 
Dobrý den, hyperocha je vracena, pokud jsou uspokojeny veškeré pohledávky přihlášené do exekuce, v níž proběhla dražba. O tom exekutor vydává rozhodnutí o rozvrhu rozdělované podstaty, kde je vše uvedeno, tj. i to, zda Vám nepřináleží hyperocha. Zda jste veden v jakémsi registru, je zcela nerozhodné. Pokud tedy nemáte k dispozici dotčené rozhodnutí, je třeba kontaktovat exekutora a žádat jeho vydání. Ohledně dalších exekucí, pokud máte za to, že jsou proti Vám vedeny neoprávněně či pro vyšší částku, podejte z uvedeného důvodu návrh na jejich zastavení.
 
Dobrý den uhradili jsme exekuci i pro nás s nesmyslnými poplatky, třeba za předání dopisu u nás doma, jejich důvod byl pošta je drahá, ale 200 km je asi méně nákladné. také jsme museli zaplatit daň z částky která připadne exekutorovi (nesmysl), toto jsme nepochopili proč máme někomu z peněz které si musí zdanit jeho daň uhradit, spoustu nákladů a to vše dvakrát protože přijeli ohledně dvou exekucí. vše si opravdu účtovali dvakrát. je nějaký zákon, který jim toto neumožňuje, nebo je nějaké odvolání, dovolání u soudu? Pohledávky jsme uznali už dávno a snažili jsme se je platit, ale toto je horší jak když si snad půjčíte od lichváře a ničeho se u nich nedomůžete. Prosíme o nějakou radu jestli se dá aspoň něco vyřešit soudně. Pohledávky jsme včera (25.07.2018) uhradili celé a bylo nám na místě sděleno, že jestli se nám něco nelíbí tak to máme dát k soudu
 
Dobrý den, z Vašeho dotazu přímo nevyplývá, že by proti Vám byla vedena exekuce exekutorem pověřeným soudem. Pokud jste dosud hradili věřiteli či jeho zástupci (vymahačské společnosti), pak jste se měli bránit tak, že byste dluh nezaplatili z části, která dle Vašeho názoru již nebyla Vaším dluhem a věřitel by Vás musel zažalovat u soudu. Tam byste pak dokládali, proč dotčenou částku nedlužíte. Pokud jste již uhradili a máte za to, že část prostředků jste nedlužili, pak musíte na věřiteli žádat vydání bezdůvodného obohacení, což ovšem zpravidla znamená soudní řízení, neboť věřitel Vám prostředky nebude chtít dobrovolně vydat zpět. Pokud je proti Vám vedena exekuce, pak můžete podat návrh na její zastavení co do částky, kterou dle Vašeho názoru nedlužíte; svá tvrzení však musíte (v každém případě) prokázat.