Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.781

Exekuce na rodičovský příspěvek - může zabavit exekutor matce v invalidním důchodu 1. stupně nebo ne?

Odesláno: 
Otevřeno 422 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím o radu. Jsem maminka na rodičovském příspěvku RP a invalidita 1. stupně, tj. invalidní důchod 1. stupně. Bohužel se stala ta věc že z rodičovského přispěvku mi strhávají peníze na přednostní pohledávku od OSSZ.
I když jsem dohledala zákon o existenčním a životním minimu a poslala jsem jim to tam, aby to dle toho upravili tak tak učinit nechtějí. Co mám dělat abych dostávala peníze tak jak mám? Teď nemáme na bydlení a na základní potřeby. Jsem samoživitelka bez otce uvedeném v rodném listě.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, tzv. nezabavitelné minimum by Vám v každém případě mělo být ponecháno. Toto pravidlo upravuje ust. § 278 o. s. ř. , dle něhož povinnému nesmí být sražena z měsíční mzdy základní částka (tzv. nezabavitelné minimum) ; způsoby jejího výpočtu stanoví nařízením vláda České republiky č. 595/2006 Sb. Nezabavitelnou částku, která má sloužit k zajištění základních životních potřeb, tvoří dvě složky: životní minimum jednotlivce a normativní náklady na bydlení. Pro rok 2018 činí nezabavitelná částka dlužníka 6.225,33 Kč. Na každou osobu, které je povinen dlužník poskytovat výživné, se dále uplatní ¼ z hodnoty nezabavitelné částky na osobu povinného, tj. 1.556,33 Kč. Pokud máte za to, že je Vám strháváno více než umožňuje zákon, podejte do této částky návrh na zastavení exekuce postižením Vašeho jiného příjmu (rodičovského příspěvku).