Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.367

Exekuce domu na hypotéku kvůli dluhům bývalého manžela z podnikání - může exekutor prodat dům matky samoživitelky s dětmi?

Odesláno: 
Otevřeno 638 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
manžel nadělal dluhy v podnikání a první exekuce na prodej RD jsem zjistila v prosinci 2016. Měla jsem zablokovaný účet, ze kterého mi exekutor vzal peníze. Manžel se v lednu 2017 odstěhoval, nic neplatil a nechal mne se dvěma dětma bez peněz. Výživné neplatil, hypotéku také ne a formou SMS mi sdělil, že to řeší.
Podala jsem žádost o rozvod a v dubnu 2018 nás soud rozvedl. Zde řekl, že jsem o dluzích nevěděla a má je z podnikání. Nyní jde o to, že máme SJM. Dům je na hypotéku a na katastru je zahájení exekučního příkazu k prodeji domu. Pokud by se dům prodal, vyřeší si bývalý manžel svoje dluhy, ale já s dětmi skončím na ulici, což je mu jedno.
Je možné aby exekutor prodal dům, když je na hypotéku a já již od 1/2017 platím hypotéku sama? Hypotéka byla na koupi celého domu platíme ji 13 let a dalších 15 let by se ještě měla platit.
Pokud má banka hypotéku každý měsíc placenou, je možné aby exekutor dům prodal? Pokud budu hypotéku platit a od rozvodu již nemáme SJM, bude k tomu při dělení SJM k tomuto přihlédnuto? A vztahují se jeho dluhy o kterých jsem nevěděla a jsou z podnikání, i na mne?
Ráda bych v domě bydlela s dětmi dál a platila hypotéku třeba i sama, ale nevím, zda má exekutor přednost před zástavním právem banky. Žádný další majetek nemáme, vše již bez mého vědomí manžel prodal (auta z firmy a celé vybavení, PC...).
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, Vaše četné dotazy nelze ve formátu této poradny i bez znalosti bližších skutkových okolností zodpovědět a je třeba, abyste se obrátila na některého právníka z řad advokátů (www.advokátikomora.cz), který Vám poskytne komplexní právní pomoc. Obecně lze toliko říci, že pokud jste rozvedeni, je třeba vypořádat Vaše společné jmění s manželem, a to dohodou nebo u soudu na základě žaloby, což poskytne vodítko pro to, kdo dostane jaký majetek a kdo bude hradit dluhy. Je-li však Váš dům v sjm postižen exekucí, hrozí, že jej exekutor mezitím prodá jako nevypořádané společné jmění a uspokojí dluh věřitele, pro něhož exekuci vede. Je nerozhodné, zda hradíte hypotéku, exekuce je pravděpodobně vedena pro jiný dluh. V tomto případě je pak optimálním řešením exekuci vyplatit, což je v zájmu Vás i Vašeho býv. manžela. Doporučuji Vám tedy proto pokusit se komunikovat s Vaším bývalým manželem a rozdělení majetku a úhradu exekuce uspíšit.