Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.525.918

Může zaměstnavatel poslat depozitum mzdy zaměstnance insolvenčnímu správci bez souhlasu dlužníka v insolvenci, oddlužení?

Odesláno: 
Otevřeno 834 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Od podání žádosti o insolvenci, do jejího schválení soudem, mi zaměstnavatel stržené částky ukládal na zvláštní účet. Při sepisování žádosti mi bylo právním zástupcem sděleno, že zadrženou částku může zaměstnavatel po schválení insolvence poslat na účet insolvenčního správce pouze s mým souhlasem.
Insolvence mi byla schválena, a mzdová účetní bez mého souhlasu, odeslala zadržovanou částku, zhruba 40.000 Kč insolvenčnímu správci.
Mohu žádat o navrácení této částky?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
není pravdou, že zaměstnavatel nemůže deponované částky odeslat na bankovní účet majetkové podstaty. Insolvenční správce však tyto prostředky, pokud jde o srážky ze mzdy provedené v období od zahájení insolvenčního řízení do schválení oddlužení, může rozvrhnout mezi věřitele pouze s Vaším výslovným souhlasem.
Ke schválení oddlužení (plněním splátkového kalendáře) dochází až po přezkoumání přihlášených pohledávek a soud o něm rozhoduje usnesením. Často si lidé pletou pojem povolení oddlužení (které je spojené typicky se zjištěním úpadku a ustanovím insolvenčního správce) a následného schválení oddlužení.
Mám za to, že zaměstnavatel nepochybil, když finance poukázal na účet insolvenčního správce; ba naopak se domnívám, že ze strany zaměstnavatele je to nejbezpečnější krok, jelikož právě insolvenční správce zná přesný průběh insolvenčního řízení a ví, zda je oprávněn částku vrátit dlužníkovi (je-li následně schváleno oddlužení) anebo ji rozvrhnout mezi věřitele (je-li povolené oddlužení zrušeno a prohlášen konkurs na majetek dlužníka).
Pokud tak zaměstnavatel odeslal prováděné srážky na účet insolvenčního správce a bude Vám následně schváleno oddlužení, insolvenční správce Vám tyto prostředky k Vaší žádosti v plné výši vydá, neboť za takové situace k nim budete mít plné dispoziční oprávnění.