Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.443.780

Insolvence manželky - může si vzít manžel dlužnice úvěr a koupit byt, dům, nemovitost?

Odesláno: 
Otevřeno 589 x
1 odpověď
 
Manželka je v insolvenčním řízení, nehradila svoje půjčky z doby, kdy jsme se ani neznali, ani jsem o nich nevěděl po celou dobu manželství (brali jsme se před 1.1.2014, takže po mém odvolání mě soud na můj majetek a účty exekuce spravedlivě zprostil).
Manželka má z rodinných důvodů vlastní bydlení s matkou a třemi dětmi v nájemním bytě, já bydlím na jiném místě v domě, který patří mému bratrovi.
Nyní máme možnost koupi rodinného domu, na který bych si já, jako stále pracující starobní důchodce, musel vzít úvěr, který je v mé moci splácet (cca. 6.600Kč/měsíčně po dobu 8 let). Chci se tak informovat, mohu-li si za těchto podmínek (manžel dlužnice v insolvenčním řízení) úvěr vzít.
Děkuji.
 
Dobrý den,
za nastalé situace se domnívám, že Vám úvěr nebude schválen v případě, že již nemáte notářským zápisem zúženo společné jmění s Vaší manželkou.
Veškeré úvěrové instituce musí od roku 2016 a přijetí zákona o spotřebitelském úvěru bedlivě zkoumat bonitu klienta a v případ, že je v manželství, tak musí zkoumat bonitu jeho manžela.
Bohužel toto je spíše otázka na samotnou instituci poskytující úvěr než na insolvenční poradnu, když mám za to, že samotné insolvenční řízení manželky by poskytnutí úvěru nemělo vadit, ale patrně narazíte na regule jednotlivých bank / úvěrových institucí.