Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.615

Exekuce manžela, posílání výplaty na účet manželky - zablokuje exekutor účet manželky v insolvenci?

Odesláno: 
Otevřeno 405 x
3 odpovědi
 
Dobrý večer,
založila jsem si účet ale jsem v insolvenci můj muž by si chtěl ke mě nechat posílat výplatu jenže má exekuce, v zaměstnání mu na tři exekuce strhávají peníze.
Můžou exekutoři zablokovat účet když jsme manželé ale exekuce měl už před uzavřením manželství?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, za současné právní úpravy Vám exekutor může postihnout účet v exekuci vedené proti Vašemu manželovi i pro dluh, který mu vznikl před manželstvím (uat. § 732 občanského zákoníku, ust. § 42 exekučního řádu) a mám za to, že tak i učiní, neboť je to běžná praxe.
 
Dobry den mam dotaz moji mamce zablokovali ucet pred mesicem, zadala od exekutora o zivotne minimum protoze nema zadne jine prostredky na dojizdeni denne do prace a na zaplaceni mesicniho najmu. Mohu prosim radu jak ziskat od exekutora aspon to zivotne minimum jak postupovat kdyz maminka je teď uplne bez prijmu dekuji
 
Dobrý den, nezabavitelné minimum je částka, která povinnému zůstane každý měsíc při provádění exekuce srážkami ze mzdy. Pro rok 2018 činí nezabavitelná částka dlužníka 6.225,33 Kč. Na každou osobu, které je povinen dlužník poskytovat výživné, se dále uplatní ¼ z hodnoty nezabavitelné částky na osobu povinného, tj. 1.556,33 Kč. Pokud však tento zbytek mzdy chodí Vaší mamince na účet, exekutor je oprávněn tyto prostředky rovněž zabavit. Ze zajištěného účtu si pak povinný může písemnou žádostí dotčené bance 1x vybrat dvojnásobek životního minima, která činí v současnosti 6.810,- Kč. Doporučuji Vaší mamince o tuto částku banku (ne exekutora) zažádat a současně se domluvit se zaměstnavatelem, aby jí nezabavitelný zbytek mzdy vyplácel hotovosti nebo na jiný účet (například Váš).