Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.092

Chybný výpočet splátky insolvence po ukončení příjmu z výživného, alimentů na dítě

Odesláno: 
Otevřeno 928 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
v září 2016 jsem oznámila svému zaměstnavateli, že končím s daňovou úlevou na dceru, protože ukončila školu. Ve výplatní pásce jsem to měla v pořádku.
Nedávno mě však kontaktoval insolvenční správce, že dostávám více peněz než bych měla. Zjistila jsem, že mi zaměstnavatel do výpočtu splátky stále počítá vyživovací povinnost i k dceři.
Nemám peníze, abych mohla rozdíl za cca 2 roky doplatit.
Co mám dělat? 5leté období mi končí v srpnu 2019. Do té doby to nestihnu doplatit, když nemám žádné úspory.
Děkuji.
 
Dobrý den,
insolvenční správce má bohužel pravdu v tom, že Vám zaměstnavatel vyplatil finance, které Vám nenáležely (náležely do majetkové podstaty k rozvržení věřitelům) a tedy jste povinna je vrátit.
Ve Vašem případě však mám za to, že insolvenční správce a případě i insolvenční soud by měly vyhovět Vaší žádosti na rozložení této částky do přiměřených splátek, když tato situace nastala nikoliv Vašim pochybením a nadto při kontrole Vašich příjmů na toto pochybení zaměstnavatele měl insolvenční správce přijít již mnohem dříve.
 
Dobrý den, děkuji za odpověď.
je nějaká možnost požádat insolvenční soud o prodloužení termínu splátek? Myslím tím neukoncit insolvenci po 5letech, ale třeba o půl roku později.
Dekuji
 
Dobrý den,
domnívám se, že takové řešení Vám soud neumožní, ačkoliv insolvenční zákon jej nezakazuje, avšak ani výslovně nepovoluje.
Nic však nebrání tomu, abyste zkusila soud o takové řešení požádat, ačkoliv jsem se s ní v praxi nikdy nesetkala, s odůvodněním, že chyba nenastala Vaší vinou (když ukončení studia dcery jste zaměstnavateli řádně nahlásila) a nadto toto pochybení zaměstnavatele mohl insolvenční správce při kontrole Vašich příjmů zjistit již dříve.
 
Dobrý den.
Jsem v insolvenci od roku 2015. Splátky mi začaly v únoru a manžel v září umřel. Jelikož jsem po něm zdědila půl baráku, musela jsem ji prodat. Teď půjde vše na dluh+ splátky.
Dotaz je, může se soud spokojet třeba s 90% dluhu?
A jetě jeden dotaz zbývá mi z důchodu 7500. -Kč, všude čtu, že by mělo zbýt nějakých 9300. Chápu to špatně nebo je to tak správně
Nemám ani na nájem. Mohu zažádat, když jsem insolvenci o doplate na bydlení?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
pokud Vám bylo schváleno oddlužení plněním splátkového kalendáře, tak platí, že oddlužení končí (i) při úhradě 100 % přihlášených zjištěných pohledávek, (ii) po uplynutí 60 měsíců trvání oddlužení plněním splátkového kalendáře, (iii) smrtí anebo (iv) zrušením schváleného oddlužení pro neplnění podmínek daných soudem a zákonem.
Pokud tedy neuhradíte 100 % dluhů před únorem 2020, právě v tuto dobu Vaše oddlužení končí a v případě, že věřitelům bude uhrazeno alespoň 30 % dluhů, soud Vás od placení zbytku osvobodí.
Ohledně nezabavitelného minima je toto odvislé od výše příjmu. Pokud Váš důchod činí cca 10 100, - Kč a je to Váš jediný příjem, nezabavitelné minimum činí cca 7 500, - Kč. Částka 9 340, - Kč je v roce 2018 maximální výše nezabavitelného minima jednotlivce bez další vyživované osoby; příjem jednotlivce však musí být ve výši přesahující částku ve výši 15 570, - Kč měsíčně. Výši nezabavitelné částky si můžete ověřit na stránkách Ministerstva spravedlnosti: https://insolvence.justice.cz/kalkulator-splatek/
Poskytnutí příspěvku na bydlení ani doplatku na bydlení fakt, že Vám bylo schváleno oddlužení, nijak nebrání.