Počet stránek ve webu: 43.133


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.495.254

Exekuce pro dluh z minulosti - bývalý manžel manželky byl zadlužen a dluh přešel svatbou na nového manžela

Odesláno: 
Otevřeno 718 x
3 odpovědi
 
Dostal jsem se do exekuce úplně nesmyslně. Moje manželka měla přede mnou ještě jedno manželství, kde vznikl dluh, ze kterého jsem já teď v exekuci. Sice moc nechápu proč já, když si myslím ze tohle vše měli mít rozdělené u rozvodu. Dle papíru co jsem teď ja dostal.
Dluh vznikl k roce 2009 (půjčka na cca 4500 Kč). 2011 proběhl nějaký soud. Nyní exekutor zablokoval můj účet a chce 80 000 Kč.
S manželkou jsem 2016-2018.
Máme sice rozdělené SJM několik měsíců kuli hypotéce co chci na sebe, ale to exekutora nezajímalo, že to vzniklo předtím.
Pochopil bych kdyby uháněli manželku - teda že by ji oslovil exekutor a dalo by se domluvit na nějakým splácení a pod.
Spíš nechápu proč mám odskákat já něco, co vzniklo v předchozím manželství?
Dá se prosím s tím něco udělat?
Je normální ze exekutor to držel tak dlouho? (2011-2018)
Není tam nějaká promlčecí lhůta?
Nebo něco jiného?
Děkuji.
 
Dobrý den, pokud je Vaše manželka povinná v exekuci, exekutor je dle zákona oprávněn postihnout i Váš účet, a to i přes to, že jde o její dluhy vzniklé před vstupem do manželství, včetně dluhů, které vznikly za trvání předchozích manželství (dle zákona platí, že vypořádání dluhů manželů nemá účinky vůči věřitelům, ale en mez nimi). Exekutor přihlíží ke smlouvám o změně majetkového režimu jen tehdy, jsou-li zapsány v Seznamu vedeném Notářskou komorou a současně jedná-li se o dluhy, které vznikly až po zápisu dotčené smlouvy (ust. § 732, § 737 občanského zákoníku, ust. § 42 exekučního řádu). Exekutor Vám tak postihl účet po právu. Ohledně promlčení: promlčecí lhůta je obecně 3 roky, avšak pokud věřitel vymáhal dluh z roku 2009 nejprve soudně a následně podal exekuční návrh a je vedena exekuce, platí, že soudním řízením se promlčecí lhůta přetrhuje a nová lhůta činí 10 let od právní moci soudního rozhodnutí. Předpokládám, že věřitel o tomto ví a dluh promlčený spíše bude. Pokud byste však měli za to, že tomu tak není, lze podat návrh na zastavení exekuce z tohoto důvodu.
 
Dobrý den
prosím o radu. Jsem prvni měsic zaměstnana a přišla mi exekuce na plat. 35.000 dluh z roku 2000 MHD. Není možne zda tento dluh je již davno pomlčen?
 
Dobrý den, věřitel musí do tří let od vzniku dluhu podat žalobu, jinak dlužník může uplatnit námitku promlčení. Soudní řízení promlčení lhůtu přerušuje, od právní moci rozhodnutí nastupuje nová, 10 letá lhůta. Pokud věřitel podal exekuční návrh až později, je pohledávka promlčena a lze se z tohoto důvodu domáhat zastavení exekuce.