Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.893

Konec insolvence - postoupení pohledávky novému subjektu a vymáhání

Odesláno: 
Otevřeno 22454 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
prošel jsem insolvencí.
18.5.2018 bylo vydáno Usnesení o splnění oddlužnení a osvobození od placení mých dosud neuspokojených závazků, tj. pohledávek mých věřitelů.
5.6.2018 mi přišel dopis od jednoho z věřitelů (banky) datovaný ze dne 30.5., kde mi sdělují že pohledávku postoupili někomu jinému a že to nemá vliv na probíhající insolvenční řízení.
Zaráží mě tam jedna věta "Dovolujeme si Vás upozornit, že od doručení tohoto oznámení se své povinnosti splnit dluh zprostíte jen splněním dluhu novému věřiteli." Co to pro mě znamená? Ještě ten dopis přišel doporučeně ale nepřevzal jsem ho já ale moje dcera.
Jak můžou postoupit pohledávku někomu jinému když už insolvence byla ukončená?
Moc děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
platí, že ukončení insolvence dluhy nezanikají, pouze jste osvobozen od jejich placení. Nic nebrání, pokud byste chtěl dluh uhradit dobrovolně.
Z toho platí též to, že věřitel může svou pohledávku postoupit na třetí osobu. Vámi uváděné formule je v dopise uvedena z důvodu, že zákon její uvedení požaduje.
Jelikož Vás však soud osvobodil od placení zbytku dluhů, které vznikly před zjištěním Vašeho úpadku, od placení dluhu banky i nového věřitele, který nastoupil místo ní, jste osvobozen.
 
Dobrý den. V lednu jsem zjistil, že mám splaceno 100 % dluhú. 29.5.2018 v rejstříku je zaznamenana správa o splnení oddlužení i moje podaná žádost o osvobození od placení. Jelikož jsem chtěl v květnu dát svoje auto, které už nemá platnou STK, sešrotovat a odhlásit z evidence, bylo mi řečeno že nemůžou ho sešrotovat, protože jsem v insolvenčním rejstříku. Budu muset čekat do doby kdy bude možné mně vymazat z řejstříku dlužníku, nebo po zveřejnení splnení oddlužení budu moci auto nechat sešrotovat, nebo jak bych měl postupovat? Děkuji
 
Dobrý den,
mám za to, že ekologické likvidaci žádné Vaše vedení v insolvenčním rejstříku v případě, kdy způsobem řešení Vašeho úpadku bylo oddlužení plnění splátkového kalendáře, nic nebrání.
V případě, že by i tak odmítli ekologickou likvidaci provést, počkejte do chvíle, než soud zveřejní usnesení o ukončení insolvenčního řízení a o splnění Vašeho oddlužení.
 
Dobrý den,
v březnu 2018 mi skončila insolvence, chtěl bych se zeptat kdy a jak mohu požádat o vymazání záznamů ze Solusu a Insolvečního rejstříku.
Díky
 
Dobrý den,
SOLUS je soukromým registrem dlužníků, přičemž je třeba se tak v této věci obrátit přímo na SOLUS (https://www.solus.cz/kontakt/), když toto již se samotným insolvenčním řízením nemá nic společného.
Dle jejich zveřejněných podmínek platí, že Informace o úhradě dluhu je v registru uchovávána po dobu 3 let a v případě, že se jedná o produkt „Telekomunikační poplatky, služba elektronických komunikací“, nebo o produkt „Elektrická energie“ nebo „Plyn“, k automatickému výmazu dochází po jednom roce od data úhrady dlužné částky po splatnosti. Mám za to, že bude třeba, abyste registru doručili usnesení soudu o ukončení insolvenčního řízení, kterým jste byl zároveň zproštěn k placení případných dalších dluhů spolu s žádostí o výmaz jeho osoby z negativního registru SOLUS.
Zároveň však platí, že informace o proběhlém insolvenčním řízení jsou v insolvenčním rejstříku zveřejněny ještě 5 let po právní moci usnesení o skončení oddlužení (dle ust. § 425 odst. 1 insolvenčního zákona).