Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.443.813

Vymáhání jednoho dluhu dvěma exekutory - dluh u ZPMV (zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra)

Odesláno: 
Otevřeno 1069 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
1998 mi vznikl dluh na zdravotním pojištění u VZP. Od 2000 jsem pojištěncem ZPMV dluh mi narost na částku 24.444 Kč. Toto bylo předáno exekutoru k vymáhání, který si naúčtoval náklady řízení+ odměna atd. takže celkový dluh činil 35.096 Kč k vymožení.
Jelikož jsem poživatelem částečně invalidního důchodu ČID a můj příjem činí 4.360 Kč, byly srážky z tohoto příjmu neproveditelné. Nemám ani movitý a nemovitý majetek, takže jsem neměl z čeho dluh zaplatit ani splácet.
2017 jsem si našel zaměstnání na zkrácený úvazek a tudíž exekutor poslal exekuční příkaz mému zaměstnavateli pro vymáhání částky 35.096 Kč ve prospěch oprávněného tj. VZP.
Zaměstnavatel mi od 11/2017 provádí pravidelné srážky a vede je jako přednostní pohledávku, což je v pořádku.
Jelikož mi zbývá nezabavitelné minimum založil jsem si účet u banky, kam by mi chodil invalidní důchod ID. Náhle jsem měl účet zablokován pro dluh VZP, pro částku 13.500 Kč. Zjistil jsem že exekutor, který částku vymáhá ve prospěch oprávněného VZP a jsou mu posílány pravidelné srážky účet nezablokoval. Tak jsem navštívil pobočku VZP aby mi podali vysvětlení, protože účet zablokoval jiný exekutor opět ve prospěch VZP.
Tam mi bylo sděleno, že od roku 2011 do 11/2017 dělá penále 6.916 Kč a opět výlohy+ odměna proto částka13.500 Kč. Také mi sdělily že jsem mohl požádat o prominutí penále což jsem neučinil, ale marně jsem jim vysvětloval že jsem takové vyrozumění nikdy neobdržel tudíž jsem nemohl o nic požádat. Vznikne dluh u jednoho oprávněného v tomto případě VZP může tento dluh vymáhat více exekutorů. Každý má nárok na výlohy a odměny. Protože dluh který vznik se rázem navýšil o 16.000 Kč díky výlohám a odměnám exekutorů.
Předem moc děkuji za odpověď už si opravdu nevím rady a na čí straně je pravda.
 
Dobrý den, jeden dluh jednoho oprávněného může vymáhat jen jeden exekutor, avšak pokud se k dluhu váže příslušenství (úroky) nebo např. pokuta či penále, lze tyto nároky vymáhat samostatně jako jiný dluh. jiným exekutorem, který si také připočte náklady. Tato praxe pojišťoven a jiných velkých oprávněných je bohužel obvyklá. Doporučila bych Vám obrátit se znovu na VZP a dodatečně požádat o prominutí penále, resp. její nesplacené části. Pojišťovna by Vám měla (mohla) vyhovět a exekuci žádat zastavit.
 
dobry den chtěl bych se zeptat jsem zenaty a ja po skonceni insolvence jsem si zalozil ucet. na ucet chodi jen muj prijem ale manželka je exekuci a boji se at mi nebloknou ucet. muze se to stat. ja ji uklidnuji ze nemůžou. muzetemi rict jak to teda je dekuji
 
Dobrý den,
pokud jste manželé a Vaše společně jmění nebylo nijak zúženo ani jinak modifikováno, soudní exekutor by mohl Váš bankovní účet jako bankovní účet manžela postihnout, pokud se bude domnívat, že na bankovním účtu se nacházejí finanční prostředky, které jsou součástí společného jmění manželů.
Na Vás by pak bylo prokázat, že tomu tak není.
 
Dobrý den, mám podepsanou pohledávku s úředně ověřeným podpisem. Že uznává mou pohledávku ve výši. jako vnos do nemovitosti. Ale není tam napsáno že mi to uhradí. Mám nárok na vymáhání?
děkuji za odpověď Eva F.
 
Dobrý den,
splatnost pohledávky v tomto případě vyvoláte zasláním výzvy k zaplacení s určením lhůty k zaplacení (např. pohledávku uhraďte do 3 dnů ode dne doručení tohoto vyrozumění na bankovní účet XY).
Pozor však na případný běh promlčecích lhůt při nevyzvání dlužníka k úhradě; v případě, že splatnost dluhu nebyla dohodnuta ani jinak určena, začíná promlčecí doba plynout dnem následujícím poté, kdy vznikl dluh. Vyplývá to z toho, že věřitel může již následujícího dne po vzniku dluhu vyvolat splatnost dluhu, a tedy své právo i vykonat. Promlčení by tak mohlo nastat ještě dříve, než dlužníka vyzvete k úhradě dluhu.