Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.827

Exekuce mzdy a invalidního důchodu - může exekutor zabavit peníze z obojího?

Odesláno: 
Otevřeno 851 x
7 odpovědí
 
Dobrý den,
jsem v invalidním důchodu 3. stupně a pracuji. Ze mzdy mi strhávají. Teď jsem byla měsíc v dočasné pracovní neschopnosti (DPN) a přišlo mi z důchodového, že mi budou strhávat i z důchodu. Můj důchod činí 4200 Kč.
Moje otázka zní jestli mi můžou strhávat jak z důchodu tak z výdělku (mzdy, platu)?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, soudní exekutor může vymáhat pohledávku oprávněného jedním nebo i více způsoby najednou. Pokud máte více příjmů, může je exekutor postihnout příslušnými exekučnímu příkazy a pokud jsou tyto příjmy vyšší než nezabavitelná částka (počítáno u každého z nich zvlášť, v současnosti minimálně 6.225,33 Kč), může být nad tuto částku srážka uskutečňována.
 
Dobrý den děkuji za odpověd a chtěla bych vás poprosit jak se k vůli tomu můžu bránit jelikož mě na důchodovém říkají že to prý exekutor smí. jěště bych se chtěla zeptat co můžu udělat ohledně insolvence jelikož mi nezbívá na živobytí. DĚKUJI ZA ODPOVĚD
 
Dobrý den, za daných okolností nelze postižení Vašich příjmů exekutorem zabránit. Pokud však nedlužíte vysokou částku, doporučila bych vyjednávat s exekutorem a dohodnout se na splátkovém kalendáři, s tím, že exekuční příkaz (jeden či oba) zruší. Není však na to právní nárok a splátka by musela být poměrně vysoká, je však třeba se o dané řešení pokusit. Ohledně insolvenčního řízení: pro povolení oddlužení platí určitá pravidla, např. to, že splatíte ze svých příjmů v průběhu 5 let minimálně 30% svých dluhů. Zda byste podmínkám vyhověla, Vám poradí v některé z akreditovaných osob, která by i za Váš bezplatně podala insolvenční návrh (https://sako.justice.cz/).
 
Dobry den chtela bych se zeptat jestli zjistim. nekde na inteenetu kolik. mi jeste zbyva na exekuci nemuze se dohledat a exekutor se mi uz po 3 neoziva strhava se mi to z platu a chci zjistit kolik mi jeste zbyva zaplatit dekuji mockrat za odpoved
 
Dobrý den, informaci o tom, jakou výši dluhu jste již uhradila a kolik Vám zbývá uhradit, zjistíte u exekutora, který má Váš případ na starosti, nebo u oprávněného, pro kterého vymáhá peněžité plnění. Oprávněný nemusí komunikovat, ale exekutor je povinen Vám na Vaši žádost (písemnou nebo i ústní) sdělit požadovanou informaci. Jinak na internetu tyto informace k nalezení nikde nejsou, neboť se jedná o skutečnosti, které mohou být známé jen účastníkům řízení (povinný a oprávněný).
 
Dobry den dostal jsem exekuce ty jse mi ztrhavali z platu ale zaroven mi tyto exekuce blokovali ucet kde vsak byl financni obnos ktery odesel ve vysi exekuce na nejaky technicky ucet. Ale dane exekuce se zaplatili i z platu jak mam teď postupovat dekuji.
 
Dobrý den, pokud máte za to, že exekuce byla uhrazena jak z platu, tak z účtu, písemně tuto skutečnost sdělte exekutorovi s žádostí o vrácení částky, kterou jste dle Vašeho názoru uhradil dvakrát.