Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.527.470

Stěhování dlužníka - exekutorem polepená věc se nevejde do nového bytu, co teď?

Odesláno: 
Otevřeno 605 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
mám na vás dotaz ohledně zabaveného nábytku exekutory.
Babička má doma starou obývací stěnu, jenže se bude v blízké době stěhovat. Stěhování takovéto obrovské stěny se ji nechce a ráda by se ji zbavila.
Problém je v tom, že přibližně 05/2017 byla stěna olepena a zařazena do databáze zabavených věcí exekutory, jenže nový byt kam se stěhuje je menší a stěna by ji akorát překážela. Jak v tomto případě postupovat, aby nemusela babička stěnu stěhovat. Existuje nějaké řešení?
Předem děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, ve Vámi popsaném případu bych doporučovala se nejprve pokusit domluvit s exekutorem, buď aby si stěnu sám odvezl do svého skladu (ovšem pak bude nabíhat skladné, které bude k tíži Vaší babičky), a/nebo aby nařídil dražbu této stěny a pokusil se ji prodat. Současně může také částečně zrušit exekuční příkaz prodejem movitých věcí co to této movité věci, pokud sám shledá, že je neprodejná, apod. Pokud by nebyla ze strany exekutora žádná součinnost, nezbývalo by Vaší babičce než podat návrh na částečné zastavení exekuce prodejem této věci, neboť se jedná (mohlo by se jednat) o část obvyklého vybavení domácnosti, jež je z exekuce vyloučeno dle ust. § 322 odst. 2 o. s. ř.
Pokud by ani toto nebylo úspěšné, pak by Vaše babička musela stěnu přestěhovat do nového bytu, či převézt na jiné místo, kde by k ní měla přístup.
 
Dobrý den,
jsme starobní důchodci, manžel je navíc invalidní. Bydlíme v pronajatém rodinném domku, který se dostal do exekuce. S vlastníkem domu máme uzavřenou řádnou nájemní smlouvu. Může nás exekutor z domu vystěhovat? Jak máme dále postupovat, když věk a zdravotní stav nám brání opustit pronajatý domek?
Mockrát děkujeme za radu a brzkou odpověď.
 
Dobrý den, v případě, že dojde v exekuci k dražbě dotčeného rodinného domu, vydraží dům nový vlastník. Nájem přitom ze zákona nezaniká a práva a povinnosti z nájemní smlouvy přechází na nového majitele, která Vás vystěhovat nemůže, i kdyby v domu nájemníky nechtěl, leda by skončila nájemní smlouva (např. tím, že je na dobu určitou). Jinak každý dražitel by měl vědět, že nemovitost draží s nájemníky, aby nebyl následně překvapen. Toto by se mělo objevit i ve znaleckém posudku o ceně dotčené nemovitosti. Ne vždy však taková informace vyjde předem najevo. Doporučuji proto spojit se z opatrnosti s příslušným exekutorem a na skutečnost nájemní smlouvy jej upozornit, resp. zaslat mu pro informaci její kopii.