Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.541.188

Promlčení exekuce od VZP po 10 letech vymáhání, je možné dobrovolné zaplacení dluhu bez příslušenství rodiči dlužníka?

Odesláno: 
Otevřeno 1067 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
syn dostal exekucí od VZP platební výměr 12.8.2003, prav. a vykonat. 20.9.2003, usnesení exekuce 12.6.2006 a druhá exekuce exekuční titul 24.8.2007, pravomocným 18.10.2007 a vykonatelným 3.11.2007.
Obě exekuce začal exekutor vymáhat 26.8.2010, syn byl ve výkonu trestu a přišel příkaz na nařízení exekuce srážkami z odměny za práci povinného. Syn tvrdí, že mu nic nestrhli, protože byl krátce nato propuštěn. Zajímalo by mě, jestli pokud do deseti let exekutor nic nevymůže (což by bylo 08/2019), bude exekuce ukončena? Syn tvrdí, že to někde na netu četl. Pak by mě zajímalo, jestli by mohla VZP ukončit exekuce, kdyby jsme chtěli (my rodiče) uhradit dlužnou částku bez příslušenství?
VZP na něj uvařila ještě 3. exekuci za roky 2007-2009, jako výkaz nedoplatků, dne 25.5.2009, pak tam našli chyby, takže konečné datum jako usnesení 3.5.2011. zajímalo by mne, zda by se dalo něco dělat, pokud jsou nějaké nesrovnalosti, když už je to vše dávno pravomocné a jestli můžeme jednat s vzp, nebo už jenom s exekutor.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, exekuční řízení není ze zákona nijak časově omezeno, neboť jeho účelem je vymožení pohledávky věřitele včetně příslušenství a nákladů exekuce. Teoreticky tak může exekuce probíhat až do smrti dlužníka. V případech, kdy se nedaří pohledávku několik let vymoci vůbec nebo jen z malé části, je zpravidla dlužníkem podáván k exekutorovi návrh na její zastavení z důvodů nemajetnosti. Se souhlasem věřitele může exekutor zastavit exekuci sám, pokud věřitel nesouhlasí, rozhoduje o zastavení z důvodu nemajetnosti exekuční soud. Pokud máte za to, že jsou nebo byly nejasnosti ve výši vymáhaných částech, jednejte (Váš syn) pouze s VZP, exekutor výši vymáhané pohledávky sám měnit nemůže. Jinak v případě exekuce jsou exekuční tituly pravomocné, ale v případech jako je tento, kdy je věřitelem pojišťovna, a jsou-li zde pochybnosti o výši vymáhaného dluhu, je možno s pojišťovnou úspěšně vyjednat jeho snížení; doporučuji Vám proto jednání s VZP vyvolat.
 
Velice Vám děkuji, dala jste aspoň špetku naděje a jsem moc ráda, že jste mi potvrdila, že je nutné jednat s VZP doufám, že se nám podaří se nějak rozumně domluvit, ještě jednou děkuji.
 
Dobrý den, děkuji za zpětnou vazbu a přeji Vám úspěšné pořízení. R. Benetková