Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.542.275

Insolvence a úroky z prodlení z doby kdy byl dluh splácen insolvencí ručitelem dluhu dlužníka

Odesláno: 
Otevřeno 536 x
1 odpověď
 
2009 jsme si teď už s bývalým přítelem vzali úvěr ze stavebního spoření a mí rodiče byli ručitelé. Posléze jsme se rozešli s tím že on si poneechá byt a bude splácet i tento úvěr. Tak se nestalo.
Rodiče šli do insolvence a částku kterou požadovala společnost Wüstenrot v ramci ručení splatili.
10/2017 mi přišel dopis že Wüstenrot chce ještě doplatit úroky které naskočily za dobu co byl úvěr splácen v insolvenci rodičů. Mimochodem 10/2017 byla i poslední splátka v rámci insolvence. Do té doby se mnou společnost odmítala jakkoli komunikovat i když jsem jim několikrát posílala dopisy.
Můžou si vůbec nárokovat nějaké úroky navíc když do insolvence přihlásili určitou částku kterou chtěli po ručitelích, a teď ještě navíc chtějí další peníze po mě jako po spolužadateli?
 
Dobrý den,
platí, že ode dne prohlášení úpadku nemůže stavební spořitelna dále účtovat úroky ve vztahu k insolvenčnímu dlužníkovi. Úroky však stále běží ve vztahu k primárnímu dlužníkovi či spoludlužníkovi.
Mám za to, že požadavek stavební spořitelny v tomto případě může být oprávněný, neboť může požadovat úroky i za období od zjištění úpadku Vašich rodičů do úplného splacení dluhu.
Vaši rodiče však nyní mají pohledávku za Vaším bývalým přítelem, kterou po něm mohou nyní vymáhat.