Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.547.217

Prevence exekuce v bytě rodičů - zrušení trvalého bydliště, trvalého pobytu v bytě otčíma kde žije dlužník

Odesláno: 
Otevřeno 390 x
1 odpověď
 
Dcera si vzala půjčky které nesplácela. Zaplatili jsme za ni už 50.000 Kč. Byt je psaný na mého přítele, žijeme v něm i s dcerou, která není dcerou mého budoucího manžela.
Máme ale strach že zase někde dluží, kyby přišla exekuce může nám něco sebrat, když je byt psaný na mého přítele?
Vše jsme za ní zaplatili ale přesto jsme ve střehu, ať víme naco se připravit. Kdyby náhodou se něco objevilo. Máme jí raději zrušit trvalý pobyt (trvalé bydliště) z bytu mého přítele, tedy budoucího manžela, tedy otčíme dcery?
Jsme zoufalí a bojíme se že nám něco vemou.
Děkuji.
 
Dobrý den, v případné exekuci je možno dluh věřitele uspokojovat jen z majetku povinného, tj. Vaší dcery. Byt ve vlastnictví Vašeho přítele tak ohrožen není. Pokud se však Vaše dcera u Vás zdržuje a má u Vás dokonce trvalý pobyt, v případě vedení exekuce proti ní by exekutor mohl přistoupit ke zpeněžování jejích movitých věcí, které by hledal v místě, kde bydlí, tedy u Vás. Exekutor ze zákona není povinen na místě, kde mohou být uloženy věci povinného, zkoumat, zda jsou tyto věci ve vlastnictví povinného či třetí osoby a ta se pak musí bránit podáním návrhu na vyškrtnutí věci ze soupisu s doložením svého vlastnictví. Odhlášení trvalého bydliště dcery v bytě Vašeho přítele by výše uvedené řešilo, pokud by se dcera skutečně odstěhovala a prokazatelně bydlela jinde a měla tam i své věci, nejlépe, pokud by v novém bydlišti byla přihlášena k trvalému pobytu.