Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.544.667

Insolvence matky samoživitelky s dětmi - může insolvenční správce prodat byt?

Odesláno: 
Otevřeno 1034 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
zažádala jsem o insolvenci, bylo mi schváleno oddlužení. Problém je ze vlastním byt v hodnotě cca 450.000 Kč. Paní insolvenční správkyně mi na osobní schůzce řekla ze byt nechá prodat. Splátkama co bych hradila by se zaplatilo cca 50% za 5 let a bytem 69%. Paní insolvenční správkyně se mnou jedna arogantně a nevím co mám dělat.
Jsem matka s dvěmi dětmi a třetí čekm s přítelem co jsem si našla. Dluhy mi nasekal bývalý manžel.
Je možné ze opravdu byt prodají? Nemám kam ani jít a na kauce nemám. Byt jsem pořídila za svoje úspory a bez dluhu. Bohužel jsem narazila na krypla co mě zadlužil. Správkyně řekla akt si napisu co chci na soud abych měla pocit ze jsem pro to něco udelala. Co s tím mám dělat? Děkuji za odpověď
 
Dobrý den,
insolvenční správce je povinen zhodnotit, zda budou věřitelé uspokojeni více při zpeněžení majetku anebo při splátkovém kalendáři. Pokud je vyšší míra uspokojení při zpeněžené, takto je povinen toto sdělit soudu.
Zároveň o tomto mohou na schůzi věřitelů hlasovat i samotní věřitelé. Soudu svůj názor sdělit můžete, ale stejně jako Vaše insolvenční správkyně mám za to, že jiný postup než navržení zpeněžení bytu není možný.
Z opačné strany, pokud bude byt prodán, Vaše insolvence bude po prodeji bytu ihned ukončena a Vy budete osvobozena od placení zbytku dluhu. Tedy např. za několik měsíců můžete být zcela bez dluhů. Zároveň mám za to, že ve Vaší situaci Vám může pomoci Váš přítel, kterému ač je také v oddlužení, není strháváno maximum, ale jen fixní stanovená srážka.