Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.545

100% splacení insolvence - průběh zastavení insolvence správcem a vrácení přeplatku insolvence, oddlužení

Odesláno: 
Otevřeno 1723 x
1 odpověď
 
Dobrý den
Chtěl bych se optat zda se musím já osobně nějak přihlásit svému insolvečnímu správci ohledně mého brzkého doplacení a splacení dluhu.
Se svým insolvenčním správcem jsem ještě nebyl nikdy v kontaktu jen přes výpisy, které mi každý půl roku posílá.
Řádně splácím a díky svému slušnému výdělku budu mít insolvenci splacenou na 100% a dříve než bylo smluveno.
Dle mých výpočtů by to mělo být někdy v březnu 2018. Moje budoucí výplata by měla již pokrýt 100% dluhů. Správce mě ještě nekontaktoval. Jak to bude s mím přeplacením?
Budou mi i nadále strhávat výplatu i když bude dluh 100% zaplacený?
Pokud ano budou se peníze přeplacené někde kupit a zašlou mi je zpětně? Někde jsem se dočetl, že bych měl zažát o sproštění placení. Je poviností správce mě kontaktovat? Psal jsem mu již asi před 14dni na dva e-mail co jsem našel na stránkách a bohužel bez odpovědí. Můžete mi poradit co mám dělat či na co se připravit? Nebo zda čekat až se správce sám ozve?
Předem děkuji za odpověď
J.
 
Dobrý den,

bývá nepsaným pravidlem, že insolvenční správce kontaktuje dlužníka ve chvíli, kdy je uhrazeno 100 % přihlášených pohledávek anebo je ukončován 60. měsíc trvání oddlužení.
Jelikož Váš správce nemůže tušit, zda opravdu bude příští měsíc Vaším „posledním“, patrně proto Vás nekontaktoval.
Obecně však platí, že insolvenční správce je povinen ihned poté, co dlužník splní oddlužení na 100 %, podat insolvenčnímu soudu správu o splnění oddlužení a zaměstnavatele vyzvat k ukončení srážek z příjmu.
Dle ust. § 414 insolvenčního zákona platí, že o osvobození od placení zbytku dluhů (ve Vašem případě event. od placení pohledávek nepřihlášených do insolvenčního řízení) musí požádat sám dlužník, a to žádostí adresovanou soudu. Tato žádost nemá žádnou zákonem předepsanou podobu a insolvenční správci obvykle dlužníkům jednoduchý její vzor poskytnou.