Počet stránek ve webu: 43.152


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.519.463

Vymáhání dluhů z manželství - dluhy způsobila manželka zadržováním peněz a útratou ve svůj prospěch

Odesláno: 
Otevřeno 521 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
přítel je 02/2017-02/2018 rozvedený, nedávno zjistil, že jeho bývalá manželka nadělala za dob manželství dluhy a bohužel jak sama na sebe tak i na jeho jméno, např. peníze na nájem si nechala. Řekla, že ho zaplatila a když přišla upomínka, tak ji vyhodila, aby se na to nepřišlo. Prostě doplatil na to, že jí důvěřoval a sám si to nehlídal, protože byl často pryč.
Jelikož jsou již dluhy předmětem exekuce a je jich víc, přítel si bude žádat o osobní bankrot. Jeho bývalá manželka má již od září 2017 schválené oddlužení.
Mohou být její dluhy vymáhány i po něm, když už jsou rozvedení? Nebo si nechá každý svoje? Nevíme, jestli má smysl uvádět do žádosti o oddlužení, že dluhy vznikly v manželství, nebo je lepší do toho raději nešťourat a řešit jen svoje pohledávky.
Děkuji moc za odpověď.
 
Dobrý den,

obecně platí, že pokud manželé neměli jakkoliv zúžené či upravené společné jmění manželů, odpovídají za dluhy vzniklé za dobu trvání manželství oba společně a nerozdílně.
Součástí společného jmění manželů jsou i dluhy, které kterýkoli z manželů za trvání manželství nabyl, kromě těch, které se týkají majetku, jenž náleží jednomu z manželů (a to v rozsahu, který přesahuje zisk z tohoto majetku), nebo těch, které se týkají dluhů, jež převzal jeden z manželů bez souhlasu druhého, aniž se přitom jednalo o obstarávání každodenních potřeb rodiny. Dluhy vytvořené při běžném životě manželů jsou tedy většinou dluhy společné.

Jelikož ke splnění dluhu jsou povinni oba bývalí manželé, je třeba takové dluhy do insolvenčního návrhu uvést, neboť jejich neuvedení by mohlo být posuzováno jako nekalý záměr dlužníka a oddlužení by nemuselo být schváleno.

Ohledně povinnost uvést i tyto dluhy bude přítel zcela jistě poučen i zpracovatelem insolvenčního návrhu.