Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.935

Insolvence a nová vyživovací povinnost - výbavička, slehnutí a výživné na neprovdanou matku a dítě

Odesláno: 
Otevřeno 908 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
situace: člověk v insolvenci a současně platí výživné na 2 děti. V průběhu této insolvence mu vznikne vyživovací povinnost na další dítě a případně vyživovací povinnost na neprovdanou matku + by po něm bylo vyžadována úhrada poloviny výbavy na toto jeho další dítě. Je toto vše možné po něm chtít a mít na to nárok s ohledem na insolvenci? Bylo by to soudně schváleno nebo zamítnuto? Jedná se o případ, kdy je insolvence sepsána a schválena na opravdu 30% úhrady dluhů. Je to vyloženě hraniční.
Děkuji předem za odpověď.
 
Dobrý den,

za Vámi popsané situace by tak dlužníkovi vznikla další vyživovací povinnost.
Pokud by bylo soudem stanoveno výživné dítěti i výživné neprovdané matce dítěte, jedná se o pohledávky postavené na roveň pohledávkám za majetkovou podstatou a tyto se uspokojují přednostně před pohledávkami přihlášených (ostatních) věřitelů.

Každý měsíc by bylo insolvenčním správcem prve hrazeno veškeré výživné (včetně výživného na 3. dítě a neprovdanou matku) a až poté pohledávky věřitelů. Pokud máte insolvenci tzv. vypočítanou, takto byste uspokojení věřitelů do výše 30 % pravděpodobně dále nedosahoval a je třeba si zajistit další příjmy.

Při stanovení výše výživného platí, že schválené oddlužení nebrání stanovení jakéhokoliv přiměřeného výživného, když dítě nemůže doplácet na dřívější nerozvážnost svého rodiče.