Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.522.670

Kdo může nahlížet na účet dlužníka v insolvenci, oddlužení, osobním bankrotu?

Odesláno: 
Otevřeno 7038 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
jsem skoro rok (03/2017-02/2018) v oddlužení neboli insolvenci a chtěl bych se zeptat, jestli má ještě někdo, kromě mě, právo nahlížet do mého bankovního účtu, např. věřitelé nebo insolvenční správce?
Zaměstnavatel mi strhává měsíčně peníze z platu, takže dodržuji splátkový kalendář. Ptám se proto, jelikož mi na účet nechodí jen mé peníze, ale i od rodičů, kteří nemají účet, tak jestli by někdo kontroloval mé příjmy, tak aby se nedivil, od koho nebo odkud mi chodí peníze. Mohou mi třeba i nějaké peníze z účtu popřípadě strhnout nebo soud či insolvenční správce zjišťovat, kolik mám peněz na účtě?
Děkuji moc za odpověď.
 
Dobrý den,

žádná z Vámi uvedených osob Vám z Vašeho bankovního účtu v průběhu trvání oddlužení žádné finance „strhnou“ nemůže.
Insolvenční správce je však oprávněn jakoukoliv bankovní instituci kdykoliv požádat o součinnost a vyžádat si jakékoliv výpisy z Vašich bankovních účtů, přičemž banky jsou povinny takové žádosti insolvenčního správce bezodkladně vyhovět.
Dokud je však řádně plněn splátkový kalendář srážkami ze mzdy, insolvenční správce nemá důvod takový krok činit.
 
Dobře děkuji, a kdyby se tedy někdy na výpis z účtu podívala a měl bych tam třeba více peněz než obvykle nebo mi tam přišlo od rodičů nějaký větší obnos peněz, tak by ins. správce mohl po mě chtít, ať třeba zašlu nějaké peníze jako mimořádný příjem? Nebo jak se to řeší? Musel bych nějak odůvodnit, jestli patří ty peníze mě nebo někomu jinému? Děkuji.
 
Dobrý den,
insolvenční správce by pouze chtěl prokázat, komu finance náleží. Pokud je Vám totiž schváleno oddlužení dispoziční oprávnění k majetku zůstává Vám.
 
Děkuji za odpověď. Ještě dotaz ohledně insolvence. Jestliže bych měl nějaké brigády, jako přivýdělek k zaměstnání, vím, že mi náleží zhruba 9232 Kč jako nezabavitelná částka, ale chtěl bych si ještě "přilepšit", musel bych odvádět veškeré finance navíc na insolvenci? Ale pokud bych ty peníze z brigád na tu insolvenci neposílal, oni se dozví, že mám i jiné příjmy? Vím, že se nesmí zatajovat jiné příjmy, jen mě zajímá, jestli si to ins. správkyně popřípadě příslušný soud nějak zjišťuje. Děkuji.
 
Dobrý den,

maximální výše nezabavitelné částky pro dlužníka bez vyživovaných osob je pro rok 2018 činí 9.340,- Kč. Veškeré příjmy nad tuto hranici musí být použity na uspokojení pohledávek věřitelů.

Pokud byste měl další příjmy a tyto nepřiznal, jedná se o porušení podmínek dlužníka v oddlužení. Insolvenční správci standardně průběžně dělají součinnosti na orgány státní správy (obvykle finanční úřad a Českou správu sociálního zabezpečení) a ověřují, zda se příjmy dlužníka nezměnili.

V aktuálně navrhovaném znění vyhlášky Ministerstvo spravedlnosti dokonce požaduje, aby správci tuto kontrolu prováděli každé 3 měsíce. Nadto zaměstnavatel má povinnost kontrolovat, zda nebyl prohlášen úpadek dlužníka.