Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.521.161

Vymáhání nákladů neoprávněné exekuce exekutorem - domnělý dluh studenta u VZP, všeobecné zdravotní pojišťovny

Odesláno: 
Otevřeno 984 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Problém s exekucí má můj syn z doby kdy ještě studoval a neměl 18 let. Problém vznikl s VZP, domnívali jsme se, že škola automaticky hlásí zdravotní pojištovně, že žáci navštěvují školu, toto se bohužel v našem případě nestalo a přestože syn nikdy nepřerušil ani na jeden den středoškolské studium, pojištovna ho začala vést jako OSVČ a zahájila proti němu exekuci na základě údajného dluhu, což syn ani netušil. Po upomínce VZP syn řádně doložil studium a v pojistovně mu bylo řečeno, že je vše v pořádku, že nic nedluží. To bylo cca v r. 2010.
Nyní téměř po osmi letech mu přišel dopis od exekutora, že dluží VZP pojistné, ihned jsme kontaktovali VZP jak je to možné, byli jsme ujištěni, že žádný dluh neexistuje, avšak, že jsme si nesplnili ohlašovací povinnost a tudíž oni před osmi lety zahájili exekuci a prý nemají povinnost tuto exekuci rušit, přesto na naše naléhání ji zrušili a exekutorovi to oznámili. Exekuce však byla zrušena jen částečně a exekutor si požaduje zaplatit náklady exekuce, s čímž my nesouhlasíme, protože syn nic nedlužil. Nyní přišlo synovi usnesení o částečném zastavení exekuce, s tím, že se můžeme odvolat k Městskému soudu v Praze.
Mužete nám prosím poradit jaké odvolání máme podat?
Děkujeme za pomoc.
 
Dobrý den, ve Vámi popisovaném případě je třeba bezodkladně podat odvolání proti výroku o hrazení nákladů exekučního řízení (ne proti výroku o částečném zastavení) s odůvodněním, že Váš syn jako povinný nezavinil zastavení exekuce, neboť nezavinil ani její nařízení, a tudíž nemá povinnost hradit její náklady. Váš syn musí dále popsat, co se stalo, jako jste to popsali ve Vašem dotazu. Jako adresáta napište do odvolání Městský soud v Praze, ale odvolání se podává prostřednictvím exekutora, tj. jemu nechť Váš syn odvolání adresuje. Pozor, nesmíte promarnit lhůtu k odvolání, je to 15 dnů od doručení rozhodnutí; pokud by 15. den připadl na víkend (svátek), posunuje se poslední den na následující pracovní den. Odvolání musí v dané lhůtě odejít (rozhoduje razítko pošty s datem odeslání), není nutné, aby ve lhůtě adresátu i dorazilo.